Mostarski startup prerastao u samostalnu firmu

Uspješne priče iz SPARKa: Sophico. Sophico je primjer uspješnog startupa iz prve generacije u SPARKu koji je prerastao u samostalnu firmu. Riječ je o web i mobilnoj platformi koja predstavlja pojednostavljeno rješenje za upravljanje sportskim klubom.

Mario, Zvonimir, Stanko, Marijana, Franjo, Jelena i Martina rade u Sophico, mladoj mostarskoj  firmi koja daje rješenje za upravljanje sportskim klubom.

Sophico pruža kvalitetnije praćenja rezultata i napretka igrača, uštedu vremena, praćenje i smanjivanje troškova, postizanje bolje učinkovitosti te aktivno uključivanje roditelja u sportski život djeteta. Ovaj mladi i ambiciozni tim primjer je uspješne transformcije stratup-a u samostalnu firmu. To je ujedno bio i razlog, da u ovom broju Reunion-a predstavimo njihovu priču.

Priča o Sophicu je, zapravo, priča o dobroj ideji, kvalitetnom timu i upornosti. Osnivač Sophica je već niz godina u sportu; prvo kao igrač, a zatim i kao trener. Tijekom tog vremena stalno je nailazio na iste probleme koji su mu otežavali svakodnevni rad i nije se mogao u potpunosti posvetiti trenerskom poslu. Budući je on zaposlen kao software developer, znao je način kako napraviti rješenje.

“Za realizaciju ideje potreban je tim. Nakon što se okupio tim i započeo s radom u SPARKu, tek je počeo pravi izazov. Svi članovi tima su zaposleni i svoje slobodno vrijeme su posvećivali radu na aplikaciji. Iako je MVP postojao skoro na samom početku, idejni začetnik Sophica nije htio tu stati i poticao je tim na razvoj još više modula. Bilo je jako nezgodno organizirati se i svoje slobodno vrijeme posvećivati radu na aplikaciji, ali odustajanje nije bilo opcija”, ističe Martina Filipović, marketing menadžerica Sophico za Reunion.

Pobjeda na prvom SPARK Demo danu je bila ogroman vjetar u leđa – proizvod je bio spreman za plasman na tržište, tim se dokazao kao pouzdan i sposoban, a najvažnije,  bilo je opravdano povjerenje koji je tim dobio od SPARKa.

Nakon tog perioda uslijedile su nove prezentacije i pitchevi, da bi u septembru, tim bio pozvan da učestvuje u tromjesečnom akceleracijskom procesu u ABC akceleratoru u Sloveniji. U tom trenutku Sophico je bio jedan od samo dva startupa iz BiH koji je pozvan da bude dio akceleracijskog procesa. Ovo je bila značajna potvrda Sophicove ozbiljnosti i potencijala, ali i novi izazov, jer je trebalo u samo par dana organizirati odlazak predstavnika tima u Ljubljanu. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez NSofta, poslodavca osnivača i većine članova tima. Od samog početka tim je imao podršku za realizaciju ideje i vjetar u leđa za otići. Ipak, odluka je bila da ide samo dio tima.

“Tri mjeseca provedena u ABC akceleratoru su bila jako veliki izazov. Program je izuzetno intezivan, svaki dan su bila predavanja, radionice, pitchevi. U isto vrijeme trebalo je i dalje raditi na razvoju proizvoda i koordinirati ostatkom tima u Mostaru”, naglašava Martina Filipović.

Međutim, konačna vrijednost vremena provedenog u Ljubljani je nemjerljiva, jer su stečena nova znanja, stvoreni novi kontakti, a Sophico je ovime postao dio ABC kolektiva, što je značajna referenca. Za vrijeme boravka dijela tima u Ljubljani, tim u Mostaru je nastavio raditi na razvoju proizvoda i prezentacijama sportskim klubovima. Aplikacija se počela intezivno testirati, korisnici su slali feedback koji je bio značajna smjernica za korekcije i nove module. I ovdje je bilo dosta izazova – kako optimizirati procese, kako udovoljiti zahtjevima korisnika i kako ispoštovati rokove.

U jednom trenutku i sam tim je bio umoran – velika količina posla i problema, a nedovoljno vremena dovela je do kraćeg zastoja u cijelom procesu, ali novi broj testnih klijenata je uradio svoje i sve je ponovno bilo na pravom putu. Ono što je timu posebno značilo jeste što je, tijekom vremena testiranja, dokazan Proof Concept – Sophico je ono što treba sportskom tržištu. Cijelo vrijeme je čitav SPARK tim bio uz Sophico pomažući u svakom potrebnom aspektu.

Putovanje do mjesta gdje je Sophico danas nije bilo lako. Nije jednostavno ideju pretočiti u stvarnost, kao ni ostati motiviran u trenutku kada stvari ne idu najbolje. Bilo je problema i poteškoća, ali jakom voljom, motivacijom i vjerom u ono što se radi sve je riješeno. Sophico je sada i službeno pravno lice na korak do potpisivanja prvog velikog strateškog ugovora. Tim sada broji sedam članova (pet developera, jednog prodajnog koordinatora i jednu marketing menadžericu). Sophico je ponosan što ima i podršku firme NSoft, koja je prepoznala potencijal ove ideje.