Nađa Pandur: Fotografija je najveća ljubav

Uskoro Nađina kreativna izložba u Sarajevu

Svijetom putuju najbolje fotografije svijeta, sa potpisom mnogih priznatih fotografa, na kojima se nalazi elementi Mostara i Hercegovine. Za mnoge on je nezaobilazan na karti putovanja tom regijom.

Amateri, profesionalci, slučajni i namjerni prolaznici ‚okidaju‘ fotografije i nose sa sobom najljepše uspomene iz ovog grada. ‚Inspiracija je ovdje neiscrpna‘, obično tako komentiraju ‚pune foldere‘ slika iz Mostara. Da li je taj izvor nepresušan za Mostarce i Mostarke koji se bave fotografijom razgovarali smo sa mladom fotografkinjom, velikim kreativcem, Nađom Pandur.

Njeni motivi su obična lica, sa sitnim detaljima cvijeća. Svaki cvijet je ličnost. „Veliki sam ljubitelj cvijeća i ujedno ga volim spajati sa fotografijom, tako da pretežno na mojim portretnim slikama zapažate kompozicije boje, cvijeća i lica“, govori mlada dvadesetogodišnjakinja Nađa, na početku razgovora za Reunion Magazin.

Moja najveća ljubav je fotografija

Fotografijom se bavi već četri godine, od kako je dobila svoj prvi DSL aparat, sjeća se Nađa. Ljubav prema ovom poslu je nešto što, sa sobom, nosi još malih noga kada je kao djevojčica po internetu pručavala razne programe za uređivanje slika. Nakon završene srednje škole u Mostaru, odlazi u Zagreb na sveučilište za dizajn. Danas studira u Mostaru na fakultetu Džemal Bijedić, Dizajn Interijera, novi smijer koji je otvoren na ovom fakultetu. Jednako je posvećena i fotografiji i obrazovanju: „Kroz čitavo školovanje vučem svoju najveću ljubav- fotografiju“, ističe Nađa koja sa velikim žarom priča o fotografiji, upravo sa onom energijom iz koje se kasnije razvijaju velika imena.

Listam fotografije, i osim što se redaju poznata lica mladih Mostarki, primjećujem još nešto zajedničko sve su u cvijeću, ali ne bilo kakvom pravom hercegovačkom beharu.

Reunion: Drugačiji ste, kreativni, u čemu pronalazite inspiraciju ?

  • Inspiraciju pronalazim u izražajnim licima, pri čemu želim istaknuti ljepotu možda i u sasvim „običnom“ licu. Pretežno su to lica djevojaka, kako ste primjetili, upotpunjena cvijetom, ili ukomponovano sa nekim prirodnim ambijentom. Veliki sam ljubitelj cvijeća i ujedno ga volim spajati sa fotografijom, tako da pretežno na mojim portretnim slikama zapažate kompozicije boje, cvijeća i lica. Težim bajkovitosti, svaka slika je priča za sebe.

Reunion: Baš kao i cvijeće?

  • Tako je, svaki cvijet ima svoju priču. Upravo to je i bila inspiracija za izložbu koju pripremam gdje ću predstaviti djevojke sa cvijetovima koji ih najbolje opisuju. U tome mi veliku podršku daje Nejra Branković. Izložba će se održati u Sarajevu, pa evo prilika da pozovem sve ljubitelje fotografije. Zanimljivo i orginalno će biti, a sve ostalo treba otkriti.

Od ovog posla se još uvijek ne može živjeti, ali nada se da će jednog dana spojiti dvije velike ljubavi, ljubav prema gradu i ljubav prema fotografiji. “Nadam se da ću jednog dana postati veliki profesionalac”, poručuje Nađa za kraj.