Najavljeno otpuštanje radnika ‘Agrokora’ u BiH

Biće otpuštanja radnika Agrokora u BiH, ali je još rano reći koliki će broj radnika biti otpušten, rečeno je na današnjem sastanku povjerenika hrvatske vlade za ‘Agrokor’ Ante Ramljaka i dobavljača ‘Agrokora’ u BiH.

“Mislim da su svi prihvatili poruku da nam svima treba strpljenja i mira. Ja nikada nisam davao lažna obećanja i lažne nade da je situacija idealna i da je sve uredu. Radimo sve da tu situaciju smirimo, jer to važno svima nama”, rekao je Ante Ramljak nakon sastanka sa dobavljačima.

Otpuštanje radnika već je počelo u nekim dijelovima ‘Agrokora’ u BiH. Zatvorena je firma ‘VELPRO’ Čitluk i proces zatvaranja će biti nastavljen. navodno bi radnici ‘VELPRO-a’ posao mogli dobiti u ‘Konzumu’, također ‘Agrokorovoj’ firmi.

Bit će zatvoreni nerentabilni objekti

Koliki će broj radnika na kraju restrukturiranja firme biti optušten, to niko ne zna, a baš ta informacija najviše zanima radnike.

“Nismo do sada dobili bilo kakvu pismenu ili usmenu informaciju o broju radnika koji će biti otpušteni u ovom procesu. Ono što znamo i što je bila informacija na sastanku u Vladi Federacije jeste da postoji bojazan za objekte koji nisu rentabilni i za koje ‘Konzum’ plaća izuzetno visoke kirije”, rekla je nakon sastanka Mersiha Beširović iz Sindikata radnika trgovine.

Dug ‘Agrokora’ prema dobavljačima u BiH iznosi 112 miliona KM, a ne zna se kada bi i hoće li na tržište BiH, kao “spasitelj” ponovo doći ‘Merkator’.