Najveća turneja ‘IN MEMORIAM OF EKV’

Najveća turneja IN MEMORIAM OF EKV SA DVA ORIGINALNA ČLANA, četiri grada 13.12. Zenica - Zona; 14.12. Tuzla - Palma, 15.12. Sarajevo - Sloga - predgrupa ReCover i 16.12. Mostar - Abrašević. ŠLAG NA TORTU - prvi put će biti izvedene dvije neobjavljene Milanove pjesme!

EKV je definitivno obilježio 80-e, bili su jedan od najutjecajnijih i najpopularnijih bendova bivše države, a danas se njihova muzika s pravom smatra obaveznom lektirom.

A kako to posljednjih decenija na ovim prostorima biva i EKV je nestao zajedno sa toliko drugih kvalitetnih stvari koje su nam začinjavale život tih godina. I sada, samo par godina poslije njih, ostaju nam godine uz njih… Milan, Bojan i Magi ostaju jedinstveni i nezamjenjivi, no ono sto ćete imati priliku čuti u Zenici, Sarajevu, Mostaru i Tuzli, ekipa je koja je, na njihovu sreću, imala priliku osjetiti originalni dah EKV-a.

Bend koji oživljava Ekatarinu Veliku nastao je 2006. godine. Osnovan je kao fuzija muzičara, članova originalne postave EKV-a sa grupom ljudi koji su više od dvije decenije na muzičkoj sceni Beograda.

“In Memoriam of EKV naš je nacin da lijepa sjećanja sačuvamo od zaborava. Koncertima ćemo obilježiti dvadeset četvrtu godišnjicu od prerane Milanove smrti i to koncertima SA BIVŠIM ČLANOVIMA EKATARINE VELIKE.

Zajednička im je ljubav prema muzici, umjetnosti i poštovanje prema jednom od najvećih Rock&Roll bendova sa ovih prostora koji je sve nas inspirisao u raznim fazama naših života.

Motiv nam je da damo doprinos u očuvanju sjećanja na VD-a, Milana, Bojana, Margitu i da iako svjesni njihove potpune nezamenljivosti, pružimo mogućnost mladim naraštajima koji nisu mogli EKV čuti uživo, da dio tog duha osjete na koncertu.

“Mi koncerte, upotpunjene i video artom, doživljavamo kao našu privilegiju da sa gostima na bini i publikom podijelimo fascinaciju svim tim genijalnim ljudima i njihovim idejama.”, kažu članovi benda. A članovi su: Marko Milivojevic, bubnjar sa najdužim stazom u EKV-u, koji je u EKV došao 1991. i svirao na albumima DUM DUM i NEKO NAS POSMATRA, kao i na live albumu KAO U SNU. Dragiša Uskokovic – Ćima, koji je svirao na albumima NEKO NAS POSMATRA i KAO U SNU, te na velikom broju živih svirki u to vrijeme.

Nemanja Dašić, vokal i gitara. Dejan Tomovic – Tomke, na klavijaturama, koji je svojevremeno svirao u beogradskom bendu VAMPIRI. Teodor Jani, na gitari, ekscentricni Grk, zaslužan za novi EKV-ov zvuk na albumu LJUBAV. Ujedno je i producirao albume LJUBAV, SAMO PAR GODINA ZA NAS i DUM DUM. Najpoznatija uloga gitariste mu je u pjesmi 7 dana, gdje je na kraju pjesme odsvirao sjajan solo.

Pjesma koju Milan za života nije objavio – odsvirao ju je sa Markom – tadašnjim bubnjarom EKV i sadašnjim bubnjarem benda Krug koji nastupa sredinom decembra na turneji u BiH. Pjesma ce premijerno biti izvedena u:

13.12. Zona – Zenica
14.12. u Palmi – Tuzla 
15.12. u Slogi – Sarajevo 
i 16.12. u Abraševiću – Mostar

Dvije neobjavljene pjesme EKV će u narednim mjesecima objaviti bend Krug i panta rhei Sarajevo. https://www.youtube.com/watch?v=C-AFeirsipA Slavimo beskonačnu rock energiju i sjećamo se godišnjice Milanovog preranog odlaska u četiri bh grada – Zenica, Tuzla, Sarajevo i Mostar!