Niža funta pospješuje britanski turizam

Velika Britanija treba da izađe iz Evropske unije 29. marta 2019. godine.

Dok brojne britanske kompanije oprezno pokušavaju da izmjere uticaj izlaska te zemlje iz EU 2019. godine, jedna industrija u Velikoj Britaniji za sada bilježi rast poslije referendumske odluke o Bregzitu – turizam.

Poslije glasanja za Brexit juna 2016. godine uslijedio je oštar pad vrijednosti britanske funte, koji je turistima učinio pristupačnijom zemlju koja važi za jednu od najskupljih. Funta je oslabila za oko 15 odsto u odnosu na brojne valute, prenosi bankar.me.

Zvanični objavljeni podaci pokazuju da je u avgustu bilo 3,9 miliona posjeta stranih turista u Velikoj Britaniji, što je povećanje od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine. Turisti su potrošili 2,8 milijardi funti, što je rast od tri odsto, saopštio je britanski statistički zavod. Prema podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku, broj posjetilaca je u 2017. godini povećan osam odsto, na 27,1 milion turista, dok je zarada od turizma porasla 10 odsto, na 16,4 milijarde funti.

Niža vrijednost funte trebalo bi da koristi izvoznicima, ali nemaju svi sektori jednaku korist od njenog pada, dijelom zbog toga što su mnoge firme, naročito u proizvodnji, imale rast troškova pošto je uvozna roba poput goriva poskupjela zbog pada britanske valute.

Rezultat je usporavanje britanske ekonomije. Dok je ona prije glasanja za Bregzit juna 2016. godine bila jedna od najbrže rastućih velikih ekonomija, sada je jedna od najsporijih. Većina analitičara očekuje slab rast sve dok bude neizvjesnosti oko budućih ekonomskih odnosa Velike Britanije s EU, njenim glavnim trgovinskim partnerom.

Velika Britanija treba da izađe iz Evropske unije 29. marta 2019. godine. Mnoge kompanije, naročito u finansijskom sektoru, upozoravaju da bi mogle da sprovedu svoje planove o premještanju u druge zemlje Evrope početkom 2018. godine ako ne bude napretka u pregovorima o Bregzitu.

Analitičari predviđaju da će hiljade radnih mjesta biti premješteno iz Londona u druge evropske gradove.