Njegove fotografije svakodnevno obilaze svijet

Ljubav, posao i talent mladog travničanina

Anel Alijagić iz Travnika bavi se komercijalnom fotografijom, a njegove fotografije kruže širom svijeta. 

Anel Alijagić iz Travnika, još od malih noga bio je okružen fotografijom, gotovo da se moglo prepostavljati čim će se baviti kad poraste. „Fotografija je porodični biznis, koji je otac započeo prije četrdeset godina“, počinje svoju priču za naš magazin.

Vrlo rano, još kao dječak krenuo je dobro poznatim stopama i ‘okidao’ svoje prve fotografije. „Fotografisao sam samo svadbe, mature druge događaje koje donosi lokalni biznis fotografa u maloj sredini“, objašnjava Anel. Postojalo je nešto u ovom talentiranom Travničaninu, što mu je govorilo da postoji iznad onoga što radi, još nešto, kao neki veći nivo do kojeg mora doći. Baveći se i dalje dobro uhodanim porodičnim biznisom, Anel istražuje fotografiju, pručava trendove, i traga za vratima koje je oduvijek tražio.

Zatekli smo Anela kako se priprema za put, već sutra putuje za Grčku, fotografisat će otok Krf po drugi put. „Ovaj prelijepi otok je poznat po nadimku ‘zeleni otok’ zbog bujne vegetacije. Prepun je prirodnih i društvenih ljepota. Poznat je po dvije tvrđave i starom gradu smještenom između njih, tako da sam vrlo rado prihvatio ponudu da ponovo fotografišem i u ovom ‘raju na Zemlji’“, priča nam Anel.

Anel Alijagić 

Ipak jedno od najljepših posjeta u njegovoj karijeri bilo je putovanje na otok Bali, tamo je zabilježio mnogo prelijepih fotografija koje su u upotrebi širom svijeta.

Danas se bavite komercijalnom fotografijom, to je daleko od onoga kako ste počeli, jeste li imali sreće da odrastate u okruženju fotografa, i kako ste upošte došli do ovoga danas?

  • Ljudi često primjećuju da imam mnogo sreće. Sreća je jako bitna samo u momentu kada treba da se izgradiš u nešto bolje. Nakon toga znaš da imaš talent i znaš kako da ga upotrijebiš.

Osjećajući da je vizija nešto što mora da se prati zajedno s novim trendovima ja sam prihvatio izazove komercijalnih fotografija zajedno sa mnogo više obaveza.

Istražujući načine na koje može da se iskoristi fotografija i prihvatajući trendove koje je vrijeme donosilo, naišao sam na komercijalnu fotografiju koja je otvorila vrata onoga što sam uvijek tražio..

Pričali smo o Baliju, postoje li još neke destinacije koje biste izdvojili?

  • Jedan od najljepših trenutaka moje karijere jeste bila posjeta Baliju. Osim otoka Bali, imao sam priliku organizovati fotografisanja na raznim destinacijama širom svijeta od kojih bih rado istakao jezera u Minesoti, beskrajne ravnice u Teksasu, lijepi restorani na otoku Krf u Grčkoj, zlatna polja Toskane, tornjevi „blizanci“ u Kuala lumpuru i historijski objekti Istanbula (…)

(cijeli intervju čitajte u Reunion magazinu info@reunion.ba)

Reklamna fotografija: Anel Alijagić