Njemačka ambasada i privreda partneri SBF 2017

Tokom proteklih godina SBF se etablirao kao važan investicijski forum u regionu.

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini i Predstavništvo njemačke privrede u BiH ove godine će biti partneri Sarajevo Business Foruma (SBF) na panel diskusiji ‘Evropska perspektiva: izgledi za modernizaciju i usklađivanje jugoistočne Evrope s Evropskom unijom’, koja će biti održana drugog dana SBF-a, 23. maja.

U zajedničkoj izjavi navode da se tokom proteklih godina SBF etablirao kao važan investicijski forum u regionu.

“Uzimajući u obzir činjenicu da Njemačka ima ulogu najvažnijeg partnera BiH u trgovini i jednog od najvećih investitora u ovu zemlju očekivano je da ove godine aktivnije učestvujemo i jače podržimo ovaj forum. Stoga su Predstavništvo njemačke privrede i Njemačka ambasada odlučili intenzivno učestvovati u panelu koji ilustrira snažne privredne veze između BiH i Njemačke, odnosno Evropske unije,” istakli su.

Najavljuju da će prezentirati projekt koji se nadovezuje na inicijativu kancelarke Angele Merkel – “Purchasing Initiative Western Balkan”.

“Najbitniji aspekt ove inicijative su B2B sastanci predstavnika njemačkih kompanija i privrednika iz regiona zapadnog Balkana. Treći susreti ove godine održavaju se u Beogradu i učestvovat će 50 njemačkih kompanija. S druge strane, više od 90 kompanija iz BiH se prijavilo za učešće,” naveli su.

Njemački klijenti će, dodaju, ocijeniti i odabrati najbolje. Iskustvo od prošle godine, kažu, govori da su kompanije iz BiH prošle godine imale najviše uspjeha u kategoriji kompanija sa zapadnog Balkana, odnosno jedna trećina od ukupnog broja učesnika došla je iz BiH.

“Veliki broj ovih kompanija izvjestio nas je o direktnim narudžbama koje su dobili nakon B2B sastanaka što je dokaz visokog nivoa efikasnosti. Radujemo se da podijelimo neke nove ideje za ovaj model koji odlično funkcionira kako u okviru regionalnih tako i njemačkih kompanija, ” navodi se u zajedničkoj izjavi Njemačke ambasade i Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Na panel diskusiji ‘Evropska perspektiva’ učestvovat će predstavnici nekih od najvećih njemačkih kompanija te direktor ureda njemačke Razvojne banke KfW (Kreditanstalt fuer Wiederaufbau) u BiH Matthias Schmidt-Rosen, direktorica kompanije GS-TMT i predsjednica Bosansko-njemačke poslovne asocijacije Snježana Kopruner i direktor švicarske kompanije Zeochem Alois Waldburg-Zeil.

SBF će biti održan 22. i 23. maja pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, uz podršku Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija, saopćeno je iz Bosna Bank International d.d. Sarajevo.