650 miliona eura za neispravne brodove

Fregata 125 nagnula se za 1,3 stepen u smjeru desnog boka broda.

Nakon problema s transportnim zrakoplovima A400, njemačke vojne snage sada imaju problema i s fregatama naručenima od kompanije ‘ThyssenKrupp’ koje su mnogo teže od predviđenog zbog čega su se nakon porinuća nagnule na jednu stranu, javljaju njemački mediji u subotu.

‘Fregata 125 nagnula se za 1,3 stepen u smjeru desnog boka broda”, navodi se u povjerljivom dokumentu Ministarstva odbrane a kako prenosi Reuters.

Fregata klase ‘Baden-Wuerttemberg’ je osim toga prazna preteška za 178 tona. “Postoji opasnost da bi ovaj porast težine mogao negativno utjecati na daljnje planiranje opreme broda”, dalje se navodi u izvješću.

Bundeswehr je kod koncerna ‘ThyssenKrupp’ i ‘Luerssen’ naručio ukupno četiri fregate po cijeni od 650 miliona eura po plovilu. Fregate novog tipa su namijenjene duljim misijama i trebale su u promet biti puštene još 2014.

Ministarstvo odbrane odbilo je komentirati medijske napise ali je potvrdilo da su problemi ‘identificirani’ i da se trenutno pregovara s industrijom oko mjera za uklanjanje problema.

Osim toga govori se i o problemima prilikom isporuke komunikacijskih uređaja kompanije ‘Aeromaritime’ koja se nalazi u financijskim poteškoćama. Brodogradilišta koja rade na gradnji fregata su priopćila kako se trenutno “traže alternative”.

Bundeswehr ali i ostale NATO članice poput Turske već godinama čekaju na isporuke transportnih zrakoplova A400 koji bi trebali zamijeniti zastarjele ‘Transall transportere’ ali zbog porasta cijene proizvodnje kao i pada jednog prototipa prije dvije godine u Španjolskoj isporuka kasni godinama.