Održan 18. Business Cafe u Tešnju

Jedan čovjek ne pravi posao već tim kvalitetnih ljudi

U subotu  20. maja 2017.  u sklopu Sajma privrede Tešanj 2017. održan je Business Cafe gdje su poduzetnici podijelili svoje priče o pokretanju i vođenju biznisa na domaćem i inostranom tržištu.

Govornici na eventu su bili Haris Memić vlasnik kompanije ‘Symphony’ i  Smail Šišić vlasnik kompanije ‘Life Oil.’

Haris Memć se sjetio svojih početaka i ispričao da je osnovao kompaniju 2006. godine pod nazivom DevLogic koja se kasnije preimenovala u Symphony. Symphony danas ima predstavništvo u Beogradu, Novom Sadu i SanFrancisku. On je naveo da u nekom narednom periodu planira da otvori predstavništva u Bugarskoj i Grčkoj. “Projekat koji smo napravili i na koji sam jako ponosan jeste softver za naočale koje nose astronauti,” kazao je Memić.

Kao važan faktor u poslovanju i uspjehu koji postiže naveo je to da veliku pažnju posvećuje razvoju organizacione kulture zadovoljstva i njegovanju stimulativnog i motivirajućeg radnog okruženja. Jedan od problema sa kojim se susretao jeste nedovoljno IT kadra te je pokrenuo projekat, tačnije udruženje Bit Alijansa  čija glavna misija jeste da educira potreban IT kadar kojeg trenutno BiH nema.

Drugi govornik na eventu je bio Smail Šišić koji svoju karijeru započinje kao prevodilac za UN.

Njegov otac u to vrijeme je bio vlasnik kompanije Belif koja se bavila proizvodnjom antifriza i automobilske kozmetike.  Godina 2007. je bila prekretnica u Smailovom životu kada se otisnuo u samostalni biznis a povod toga je bio da je francuska kompanija Total tražila distributera za BiH. Obzirom na njegovo jako dobro poznavanje engleskog jezika stupio je sa njima u kontakt te su ga nakon pregovora prepoznali kao partnera za tržište BiH. Tada osniva kompaniju Life Oil kompaniju koja će biti glavni distributer Total maziva za BiH.

Jedan čovjek ne pravi posao već tim kvalitetnih ljudi

Smail je istakao da veliku pažnju posvećuju svojim uposlenicima i trude se da njihovu uposlenici budu zadovoljni i motivirani poslom.Takođe se trudi da svojim uposlenicima pruži razne edukacije tehničke, prodajne vještine i sve druge koje su im potrebne, a sve u cilju razvoja kompanije.

Za kraj Smail je prisutnim poručio da treba imati fokus na ideju, kretati se malim koracima prema uspjehu i svakako vjerovati u sebe i svoje ideje.

Business Cafe je organiziran od strane Udruženje privrednika Biznis centra Jelah-Tešanj i agencije Global Market Solutions koja je i vlasnik licence za Business Cafe u BiH.