Održan susret privrednika Tomislavgrada

Jučer je u dvorani županijske skupštine, bonitetska kuća Bisnode BH, u saradnji s općinom Tomislavgrad, privrednicima okupljenim u Udrugu poslodavaca i prevdrenika ove općine predstavila stanje privrede u Tomislavgradu.

Ovo je još jedan u nizu susret u okviru kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja u BiH čiji je cilj povezivanje javnog sektora i privrede te aktualizacija tema korištenja pametnih podataka (tzv. smart data) kao osnovu za donošenje mudrih poslovnih odluka koje će unaprijediti poslovanje kompanija kao i institucija nadležnih za gospodarstvo.  A praksa pokazuje da tvrtke koje koriste podatke i analitička rješenja rastu brže, sigurnije i postižu veću razinu profitabilnosti, a cilj analitičke kuće Bisnode je podrži bh. privredu upravo ovakvim informacijama.

Ovo je bila i prilika da privrednici steknu sliku o svom uspjehu, doprinosu razvoju svog kraja te razviju svijest o značaju vladanja informacijama i tehnologijama koje omogućavaju donošenje dobrih poslovnih odluka, što je i Bisnodeova osnovna zadaća.

Privreda općine Tomislavgrad

Bisnode je prezentirao podatke koji se odnose na 221 firmu u Tomislavgradu koja je predala završni račun do 01. 03. 2017. godine. Ove kompanije imaju 1.585 zaposlenih, generiraju 197.557.795 KM ukupnih prihoda, 8.673.213 KM netto dobiti, ostvaruju 36.955.084 KM izvoza te pokazuju rast kapitala, prihoda i zaposlenih u zadnje tri godine.

Pregled financijskog poslovanja općine Tomislavgrad u zadnje tri godine pokazuje rast kapitala, ukupnog prihoda i pad dugoročnih obaveza.

Zanimljiv podatak je i da su navedene firme tokom 2016. godine povećale broj zaposlenih za 126, što čini povećanje od 8,6%.

Pregled poslovanja po granama djelatnosti pokazuje da je najviše prihoda i dobiti generirano u trgovini na veliko i malo, gdje je i najviše kompanija, što je trend i u cijeloj BiH.

19,5% prihoda privrde općine dolazi od izvoza robe i usluga na ino tržište, što je iznad prosjeka i kantona i Federacije BiH.

Bisnode dinamična ocjena poduzeća u Tomislavgradu pokazuje prosječno dobru likvidnost.

Poduzeća Općine Tomislavgrad u odnosu na HB kanton kreiraju: 29,7% radnih mjesta u kantonu 39,6% prihoda kantonu, 40,9% ukupne dobiti kantona.

U odnosu na ostale općine u kantonu, Tomislavgrad je najveći po:

  • Broju firmi koje predaju financijska izvješća: 221
  • Ukupnoj poslovnoj aktivi: 238.068.435
  • Ukupnim prihodima: 197.557.975
  • Netto dobiti: 8.673.213
  • Prihod izvoza: 36.955.084

Privrednici općine Tomislavgrad bili su izuzetno zadovoljni prezentiranim podacima, i vrlo ponosni na svoja postignuća, kao i načelnik općine Ivan Vukadin, koji je Bisnode analizu i korištenje poslovnih podataka aplikacije Boniteti.com ocijenio kao kvalitetan alat za rad odjeljenja za lokalni razvoj kao i još jedan u nizu koraka koji ova općina čini za unaprjeđenje odnosa sa privrednicima.

Izvor podataka koji su se koristili za analizu su FIA i APIF