Osuđeno Trumpovo povlačenje iz Pariškog sporazuma

Desetine rukovodilaca drugih kompanija od Trumpa su ranije tražili da ne povlači SAD iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Izvršni direktor kompanije ‘General Electric’ Jeff Immelt kritizirao je američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i nije jedini.

Desetine rukovodilaca drugih kompanija od Trumpa su ranije tražili da ne povlači SAD iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Sada kada je to učinio, mnogi od njih izražavaju nezadovoljstvo.

“Razočaran sam današnjom odlukom o Pariškom sporazumu,” napisao je Immelt na Twitteru kratko nakon Trumpove objave o ovoj odluci, javlja CNN.

“Klimatske promjene su stvarne. Industrija sada mora biti predvodnik i ne smije ovisiti o vladi,” dodao je.

Rukovodioci iz mnogih drugih branši također su kritizirali Trumpa, a historičar Douglas Brinkley je kazao da je tolika količina kritika na račun jednog predsjednika od toliko mnogo rukovodilaca velikih kompanija veoma neuobičajena, pogotovo jer su takvi ljudi veoma oprezni u davanju javnih komentara.

“To je apsolutno bizaran momenat i bez presedana u američkoj historiji,” dodao je Brinkley.

Elon Musk, izvršni direktor kompanija ‘Tesla’ i ‘SpaceX’, najavio je da zbog odluke o povlačenju napušta predsjednikova savjetodavna vijeća za poslovanje.

Još jedan savjetnik koji će napustiti Trumpa je i izvršni direktor kompanije ‘Disney’, Bob Iger, a Trumpovu odluku je kritizirao i izvršni direktor ‘Goldman Sachsa’ Lloyd Blankfein, te direktor ‘Applea’ Tim Cook.