Otvoren 15. međunarodni sajam turizma i ekologije ‘List’

Prosječni godišnji ostvareni promet u ugostiteljstvu na području TK-a je oko 23 miliona KM.

Jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini, međunarodni sajam turizma i ekologije ‘List” počeo je jučer  u Lukavcu.

Bh. izlagači će do 13. maja predstaviti turistički potencijal BiH, autohtonu bosansku kuhinju, ali i druge brojne znamenitosti. Osim domaćih izlagača učestvuju i gosti iz deset država svijeta.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić na otvaranju je kazao da se ‘List’ u potpunosti poklapa s određenim strateškim opredjeljenjima Vlade Tuzlanskog kantona.

“Prosječni godišnji ostvareni promet u ugostiteljstvu na području TK-a je oko 23 miliona KM. Naši turistički potencijali i određene procjene govore da imamo prostora da taj promet podignemo za još toliko. Očekujem da nam ovakve sajamske aktivnosti pomognu u dostizanju tog cilja,” poručio je Gutić.

Prema programu sajma predviđeno je pokretanje diskusija i inicijativa o problemima u oblasti turizma putem konferencija i okruglih stolova.

Ove godine na sajmu učestvuju 152 izlagača koji će predstaviti turističke destinacije, prirodne ljepote, hotele, restorane, turističke agencije i druge aktivnosti koji su direktno i indirektno u vezi s turizmom, saopćeno je iz Vlade TK.