Palmer Luckey startup ima veze sa Trampom?

Osnivač Oculusa Palmer Luckey u martuje ove godine napustio Facebook u kojem je proveo oko tri godine. Od Facebookovog preuzimanja Oculusa radio je na razvoju VR tehnologije, no u međuvremenu je došlo do tužbi za krađu intelektualnog vlasništva i općenito njegovog neslaganja s upravom, pa je sada odlučio vratiti se u poduzetničke vode.

Kako piše New York Times, Luckey je počeo razvijati novi startup. Ovoga puta bavit će se tehnologijama video nadzora, što je zanimljivo iz više razloga. Naime, poznato je kako je Luckey u lanjskoj predsjedničkoj utrci u SAD-u podržavao Donalda Trumpa, te davao obilne donacije njegovoj kampanji. Sada, kad je Trump preuzeo vlast i prijeti da će zaista početi graditi veliki zid na granici s Meksikom, ovaj poduzetnik pokreće kompaniju koja bi na strožem nadzoru granica mogla dobro zaraditi.

Video nadzor koji se spominje u ovom kontekstu bio bi usmjeren isključivo na oblik nadzora koji se koristi na granicama, i usko je povezan s nacionalnom sigurnošću i obranom. Izvori kažu i da je u Luckeyev novi pothvat investirao i poznati poduzetnik i investitor Peter Thiel, također pobornik Donalda Trumpa.

Luckey kaže da inovativnost u obrambenom sektoru kaska već nekoliko godina za razvojem ostalih tehnologija pa će njegov cilj biti unaprijediti tehnologiju video nadzora na način da se uštedi novac poreznih obveznika uz istovremeno povećanje sigurnosti građana i vojnika SAD-a. Navodno da će njegova tehnologija koristiti lidar sistem (laserski radar) za nadzor granice i otkrivanje prijetnji.