Počela turistička sezona u Jajcu

Otvoren 4. Sajam turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017.

Sajam turizma i eko proizvoda STEP otvoren je u utorak u Jajcu čime je i službeno označen početak turističke sezone u ovom gradu. Sajam je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

“Želimo da općine imaju namjenska sredstva za razvoj turizma kao veoma perspektivne grane privrede te da konačno svaka od njih dobije priliku da kroz sopstvenu turističku zajednicu na adekvatan način promovira svoje potencijale. Općine ne trebaju zavisiti ni od Federacije ni od kantona, jer upravo lokalne zajednice najbolje znaju kakve su njihove potrebe i šta mogu pružiti turistima,”izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo na otvaranju 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017.

Sajam je okupio zainteresirane proizvođače eko proizvoda, turističke agencije, hotelijere i ugostitelje iz cijele BiH. Grad partner 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017 je Tomislavgrad.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Općine Jajce i u organizaciji Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca poželio je dobrodošlicu gostima sajma i naveo da je on iz godine u godinu sve posjećeniji.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan kazao je da sajam može biti koristan za širu lokalnu zajednicu te da je ovo jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH i i susjednih zemalja te promicanje Jajca kao turističkog mjesta kao i svojevrsni poticaj organskoj proizvodnji.

“Nadam se, da će se naš sajam dodatno razvijati, posebno u oblasti turizam i proizvodnje organske hrane. Na ovaj način se promovira i čitava BiH ne samo ovaj grad,” naveo je Hozan.

Nakon tri uspješna, ovogodišnji STEP je četvrti u nizu, koji su stanovnici Jajce odlično prihvatili, te postaje jedna od najpopularnijih manifestacija za stanovnike Jajca i regije.

Od sajamskog sadržaja izdvajamo okrugli stol na temu ‘Savremeni trendovi razvoja turizma s osvrtom na Jajce’.