Poduzeća u Tomislavgradu pokazuju prosječno dobru likvidnost

Tomislavgrad je najveći po broju tvrtki koja predaju financijska izvješća, ukupnoj poslovnoj aktivi gdje je navedeno 238.068.435 KM, ukupnim prihodima 197.557.975 KM itd.

Bonitetska kuća ‘Bisnode BH’ u petak je u suradnji s općinom Tomislavgrad u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije organizirala poslovni susret s gospodarstvenicima općine Tomislavgrad.

Osim gospodarstvenika koji su od početka tekuće godine okupljeni u Udrugu poslodavaca i gospodarstvenika ove općine, prezentaciji su nazočili predstavnici Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) te općine Tomislavgrad.

Susret je organiziran s ciljem predstavljanja analize gospodarstva ove općine, a kako se doznaje iz ‘Bisnode BiH’, želja im je bila pokazati stanje gospodarstva ove općine u realnim brojkama te uporediti pokazatelje s ostalim općinama u Hercegbosanskoj županiji, samom županijom te FBiH i čitavom BiH.

Prema onome što je prikazano, prezentirani su podaci koji se odnose na 221 tvrtku koji su predali završni račun do 31. ožujka i u odnosu na Hercegbosansku županiju kreiraju 29,7 posto radnih mjesta u županiji, 39,6 posto prihoda županije te 40,9 posto ukupne dobiti županije.

U odnosu na ostale općine u županiji, Tomislavgrad je najveći po broju tvrtki koja predaju financijska izvješća, ukupnoj poslovnoj aktivi gdje je navedeno 238.068.435 KM, ukupnim prihodima 197.557.975 KM, s netto dobiti od 8.673.213 KM i prihodom izvoza od 36.955.084 KM.

Također su predstavljene deset najvećih kompanija koje djeuju u općini Tomislavgrad, a predvodi ih njemačka tvrtka ‘Athabasca Investment’ d.o.o. koja je prije dvije godine kupila tvornicu kablova te je u 2016.godini ostvarila oko 27 milijuna KM prihoda.

Slijede je ‘Papić’ d.o.o i ‘Kamensko’ d.o.o sa oko 13 milijuna KM, ‘Nevistić commerce’ d.o.o sa 10 milijuna KM, ‘BTG’ d.o.o sa 8 milijuna KM prihoda , ‘Farma Tomislavgrad’ d.o.o sa 5, 8 milijuna KM, ‘Promet Šarac’ d.o.o sa 5, 3 milijuna KM te ‘Bossgas’ d.o.o i ‘Vision’ d.o.o sa 4, 3 milijuna KM.

Ovih deset tvrtki, kako je naglašeno, ostvaruju 47,2  posto prihoda gospodarstva općine, 43,1 posto neto dobiti i 23, 7 posto radnih mjesta, a od prihoda najviše je generirano u trgovini na veliko i malo, što je trend i u cijeloj BiH.

Po njihovim izlaganjima, broj radnih mjesta se povećao u zadnje tri godine i u 2016.godini prijavljeno je 126 radnih mjesta više nego u godini prije što je povećanje za 8,6 posto.

Što se tiče likvidnog rejtinga, poduzeća u Tomislavgradu pokazuju prosječno dobru likvidnost.

Ovo prezentacija je, kažu iz Bisnode BH, način da gospodarstvenici steknu sliku o svom uspjehu, doprinosu razvoju svog kraja te razviju svijest o značaju vladanja informacijama i tehnologijama koje omogućavaju donošenje dobrih poslovnih odluka, što je i prezentatorov i osnovni cilj.