Poduzetnici koji prave cipele od plastičnih flaša

Podatak da svakog dana milioni Amerikanaca piju vodu i druga pića iz plastičnih flaša, i da svakog dana čak 60 miliona flaša bude bačeno na deponije ili spaljeno kao otpad poslužio je da dvojica američkih poduzetnika krenu u biznis sa ovim otpadom i pretvore ga, ni manje ni više, nego u prave cipele. 

Riječ je o ručno rađenoj cipele, a njena glavna prednost je sirovina od koje je napravljena i činjenica da na taj način čuva životnu sredinu. Ova dvojica poduzetnika iz San Franciska zapravo recikliraju plastične flaše i obrađuju u moderne ženske cipele pod nazivom Rothy’s.

Ovaj brend doživio je pravu ekspanziju kako ih je prošle godine otrkila glumica Gvinet Paltrou. Rothy’s cipele se prodaju na internetu, a potražnja za njima danas je nevjerovatna. 

Jedan od osnivača, ovog brenda, Rot Martin objašnjava proces stvaranja cipele. “Sterilišemo flaše, peremo vrućom vodom, one se rastvore na male dijelove i kasnije se pretvore u veoma meka vlakna”, ističe Martin. Ta vlakna se stavljaju u 3-D mašinu za pletenje, napravljenu tako da iskoristi skoro sav materijal u proizvodnji cipela. Onda se upletena vlakna i unutrašnji uložak spajaju sa đonom cipele, koji je takođe napravljen od ekološki proizvedene gume.

Iz Rothy’s-a ističu da se ne boje da će njihov biznis nestati, prvenstveno zahvaljujući činjenici da plastične flaše predstavljaju veliki ekološki problem današnjice. “Plastične flaše neće nestati u skorije vrijeme. Znači, imamo neiscrpan izvor materijala, i mislim da je to dobar znak za našu budućnost”, dodaje Martin.

Još jedna inovativnost kod ovih cipela jeste da kad više ne želite ekološke cipele, možete ih besplatno vratiti kompaniji, koja ih ponovo reciklira i pretvara u druge proizvode.