Poruka iz Silicon Valley za region: Vjerujte poduzetnicima

Fadi Bishara, govornik Techne Summit-a, već dvadeset godina daje podršku inovatorima, mladim poduzetnicima u pretvaranju njihove ideje u konkretne i održive biznise, kako u Silicijskoj dolini gdje je zaposlen tako i širom svijeta. 

Njegov biznis Blackbox smješten je u ‘srcu Silicon Valley’ i predstavlja važan alat za otkrivanje talenata širom svijeta. Nakon govora, koji smo pažljivo pratili, imali smo priliku za Reunion Magazin razgovarati sa čovjekom bogatog poduzetničkog iskustva i izabrati najbolje dijelove njegovog govora.

Fadi Bishara otvoreno o startupima, budućnosti i izazovima koji su pred njima.

Život poduzetnika je tešak i naporan put, danas si gore, sutra si dole..”, počinje svoju priču Fadi Bishara. Većina misli da je život poduzetnika sreća, poklon, premija, neznajući koliko je on neizvjestan i nije za svakoga, ističe između ostalog čovjek iz Silicijske doline. Njegov dugogodišnji rad najbolje svjedoči o tome koliko vjeruje da se u malim biznisima krije ključ globalnog uspjeha.

“Rođen sam u Siriji a danas radim u srcu Silicijske doline”, zaustavlja se Bishara aludirajući na to da niti jedan uspjeh ne pada ‘sa neba’. Iziskuje stalni rad i ulaganja, čak i u trenucima kad niste sigurni ima li smisla, neizvjesnost je loša sestra saputnica svakog poduzetnika.

Neizvjesnost je loša sestra saputnica svakog poduzetnika.

Zašto velike kompanije ne inoviraju i zašto je to, na neki način ostavljeno malim biznisima – startupima? 

Fadi Bishara: Dolazeći u Dubrovnik primjetili ste velike brodove u luci? Jedan za drugim, parkirani. Da bi oni promjenili pravac svoje putanje, potrebno im je jako puno vremena i prostora, i opet je pitanje hoće li u tome uspjeti. Zamislite sada mali brodić, ukoliko shvati da ne ide ‘pravim putem’ lako se okrene i krene u drugom pravcu. Iz istog razloga velike kompanije ne inoviraju, a mali se brže prilagode promjenama.

Statistike kažu da 90 posto startup-a propada, konkretno u portofoliju Fadi Bishara od 44 startup-a na kojim je asistirao njih 17 danas je uspješno, a ukupno 33 raste i održava svoje poslovanje. S tim u vezi bilo je zanimljivo čuti Bisharov odgovor zašto startup-i propadaju? Da li vladini programi mogu pomoći ili će to naprosto uvijek biti slučaj?

Fadi Bishara: Presudno za uspjeh i neuspjeh startup-a je emocija. Kada bi društvo pokazalo više interesa i dalo podršku startupima stvari bi se promijenile. Povjerenje u poduzetnike nedostaje na globalnom nivou, a tu je ključ. Moramo više vjerovati, podrška zajednice je najvažnija u to vas uvjeravam.. To je savjet i za političare i vlast uopšte, dajte povjerenje poduzetnicima oni znaju kako napraviti stvar (” i idite”, dodaje Bishara kroz smijeh).

Vjerujte lokalnim startupima, talentima, oni su tu oko vas sigurno, nema potrebe da daleko idete i u vaše kompanije dovodite nekoga iz Silicijske doline, poručio je za kraj Fadi Bishara svim poduzetnicima i kompanijama. 

Baš kad sam mislila da smo na kraju, Fadi me iznenadi pitanjem..

– Gdje je Mostar?

– U Bosni i Hercegovini, odgovaram,

– ‘Dubrovnik je prelijep ali Mostar…‘, krećem u prve turističke pohode ove sezone ni manje ni više nego čovjeku iz srca slavne ‘Silicon Valley’.

I tako na kraju jedne priče, krenu druga..kao mali brod koji lako mijenja putanju..