Prezentirana studija modeliranja raspodjele javnih prihoda u FBIH

Suština ponuđene studije je da se izvrši promjena odnosa u raspodjeli javnih prihoda s bogatijih na siromašne kantone, a postojeći sistem raspodjele ocijenjen je kao nepošten.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u srijedu je, u cilju priprema za aktivno učestvovanje u donošenju novog zakona o pripadnosti javnih prihoda, organizirala prezentaciju studije “Modeliranje raspodjele javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine s refleksijama na ZDK”.

Autori studije su profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici Nedžad Polić i Nino Serdarević, koji su i prezentirali svoje viđenje novih modela raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH. Suština ponuđene studije je da se izvrši promjena odnosa u raspodjeli javnih prihoda s bogatijih na siromašne kantone, a postojeći sistem raspodjele ocijenjen je kao nepošten.

Neki analitički podaci kazuju da je prema sadašnjem sistemu raspodjele javnih prihoda Zeničko-dobojski kanton zakinut za 21 milion KM.

Studija predstavlja solidnu osnovu za najavljenu izmjenu postojećih propisa, ali za tako nešto trenutno ne postoji politička volja, istaknuto je na skupu u Zenici.