Prihodi ‘Bosnalijeka’ rastu, uskoro ulazak i na tursko tržište

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto prihod od prodaje u iznosu od 52 miliona KM.

Nakon prodaje preostalog državnog kapitala ‘Bosnalijek’ je nastavio s uspješnim poslovanjem i rastom prihoda, potvrđeno je Feni u ovoj kompaniji.

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto prihod od prodaje u iznosu od 52 miliona KM, što je rast od 13% u odnosu na prihod ostvaren u istom periodu prošle godine.

Na domaćem tržištu i tržištu Ruske Federacije, koja su dva najznačajnija tržišta za Bosnalijek, nastavljen je kontinuitet rasta prihoda, pa tako u Rusiji kompanija bilježi rast od 16% u odnosu na isti period prethodne godine, dok su prihodi u Bosni i Hercegovini rasli za 14%. ‘Bosnalijek’ je uspio dobiti ruski GMP certifikat, što im dugoročno osigurava prometovanje lijekovima na tom velikom tržištu.

Nakon turbulentnih dešavanja u Ukrajini prethodne dvije godine, koja su značajno uticala na prodaju ‘Bosnalijekovih’ proizvoda na ovom tržištu, u ovoj godini ponovo je uspostavljen kontinuitet snadbijevanja i stabilizovana prodaja.

Iz ‘Bosnalijeka’ ističu zadovoljstvo i ostvarenim rezultatima u susjednim zemljama. U Srbiji u prvih šest mjeseci prihodi su rasli za devet, a u Crnoj Gori za osam posto. Poduzimaju se aktivnosti i na otvaranju novih tržišta za ‘Bosnalijekove’ proizvode. Prikupljaju se neophodna odobrenja kako bi do kraja ove godine Bosnalijek ušao na tursko tržište.

‘Bosnalijek’ nastavlja i ulaganja u širenje i moderniziranje proizvodnje pa tako već u ovom mjesecu počinju radovi na novom pogonu ‘Galensko’ koji će rezultirati i otvaranjem dodatnih radnih mjesta. Također, izvođenje radova na novoj Kontroli kvalitete se privodi kraju te se preseljenje u novu zgradu očekuje do kraja godine.