Prva općina u Hercegovini sa certifikatom povoljnog poslovnog okruženja

Općina Posušje ispunila je neophodne uvjete propisane BFC SEE standardom te je tako postala nosilac certifikata općine s povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification), priopćeno je REDAH-a.

Time je Posušje postao prva općina u Hercegovini koja je ponijela ovo prestižno priznanje te se tako pridružila ostalim jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, koje nose epitet općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem. Riječ je o Bihaću, Bosanskoj Krupi, Goraždu, Novom Gradu Sarajevo, Sanskom Mostu, Tešnju i Žepču.

Uvjeti za navedenu certifikaciju, koji trebaju biti ispunjeni, sastoje se od niza kriterija i podkriterija, koji se odnose na unapređenje administrativnih procedura, potom jačanje transparentnosti u radu administracije, smanjivanje birokracije, osiguranje informacija za gospodarstvenike i potencijalne investitore i slično.

Riječ je o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima lokalnog ekonomskog razvoja. Trenutno se privodi kraju 2. ciklus certifikacije općina i gradova te započinje novi 3. ciklus certifikacije, navodi se u priopćenju.

Ukupno je do sada evaluirano ili se trenutno evaluira 20 jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH, u skladu s važećim regionalnim BFC SEE standardom.

Na području Federacije BiH proces provodi BFC SEE Mreža Federacije BiH koju čini šest institucija: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Gospodarska komora Federacije BiH, te regionalne razvojne agencije SERDA, NERDA, REZ i REDAH.

Program certifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Osim Bosne i Hercegovine, program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.