Ravno: ‘Plodovi krša’ u Popovu polju

Agro-manifestacija, jedna je od aktivnosti projekta AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj dubrovačko-hercegovačkoj regiji.

U Ravnom je u petak otvoren Sajam poljoprivrednih proizvoda Plodovi krša, na kojem će u sljedeća dva dana više od 30 malih poljoprivrednih proizvođača iz BiH, Hrvatske i Crne Gore izlagati i prodavati svoje proizvode.

Otvarajući ovaj sajam Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno, koja je i organizator ove poljoprivredne manifestacije, istakao je da ovaj projekt predstavlja veliku potporu poljoprivrednim proizvođačima da lakše dođu do dubrovačkog tržišta.

Koordinatorica ovog projekta Marija Proleta navela je da je projekt ‘Agrobiznis’ u potpunosti postigao ciljeve te da će se sve njegove koristi vidjeti u sljedećem razdoblju.

Ona je posebno istakla dva agrobiznis centra koja su otvorena u Dubrovniku i Ravnom, a koji imaju zadaću uvezati poljoprivredne proizvođače iz BiH s dubrovačkim tržištem te tako pruže potporu malim poljoprivrednim proizvođačima.

Iz Gromače kod Zatona u Dubrovačkom primorju sajmu je prisustvovala obitelj Laptalo s maslinovim uljem, arancima, bruštulanim mjendulima, smokvenjakom iz Primorja.

Hercegovinu su predstavljali proizovđači meda, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizovda iz Popova polja (jabuke, sokovi, džemovi, grah poljak, bobica, kozji sir…).

Iz Nikšića na Sajmu u Ravnom nazočni su proizvođači sira, organskog povrća, likera i sokova te rukotvorina.

Ova dvodnevna agro-manifestacija, jedna je od aktivnosti projekta AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj dubrovačko-hercegovačkoj regiji, koja za glavni cilj ima uspostavljanje stalne komunikacije između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda u projektnoj regiji.

Projekt financira Europska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a njegova vrijednost je oko 350.000 eura. Provođenje je započelo u augustu/kolovozu 2015., a završava se u augustu/kolovozu 2017. godine.

Na marginama ovog Sajma  održana Koferencija o perspektivama i razvoju općine Ravno na kojoj su predstavljeni i ostali projekti koje ova Općina provodi sredstvima EU.

Tako su nazočni, pored detalja o Agrobiznis projektu, mogli čuti i glavne ciljeve i rezultate na projektima u kojima je sudjelovala Općina Ravno:

– Bicikliranje kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro,  Razvoj održivog turizma – preko hercegovačkih staza do elafitskih otoka i  Tipični proizvodi kao pokretač ruralnog razvitka – TERRA Putevima meda kroz Durmitor i Bosnu i Hercegovinu.

Po završetku današnje Konferencije potpisan je ugovor između Ureda za koordinaciju projekata – PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Općine Ravno i izvođača G.T.R. iz Mostara o rekonstrukciji Agrobiznis centra u Ravnom u vrijenosti od KM=317.283,96.

Za danas je planirano održavanje okruglog stola na kojem će se govoriti o poticajima i potpori u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH i Republici Hrvatskoj.

Na ovom okruglom stolu predavači će biti: Jozo Pavlović iz Ministarstva poljoprivrede HNŽ/K, Veselin Dutina – direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja, i Mia Hrnić – stručna suradnica iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA.

Organizator Sajma je za okupljene poljoprivredne proizvođače planirao i održavanje četiri edukativne radionice:  primjena elektronskih uređaja u pravilnoj zaštiti bilja,  uzgoj smokve i šipka, proizvodnja matica i razmnožavanje pčela i  organska proizvodnja – procedure i regulative.

Kao predavači najavljeni su: dr sc. Perica Bulić, prof. dr. sc. Ahmet Džubur,  mr. sc. Radivoje Maksimović i  Ešref Maksumić – dipl.ing. poljoprivrede.

Svi edukacijski sadržaji bit će održani drugog dana Sajma. Radno vrijeme Sajma je od 09.00 do 18.00 sati tijekom oba sajamska dana.

U Bosni i Hercegovini vodeći partner je Općina Ravno, a partneri su ‘Okusi Hercegovinu’ i ‘Oxfam’ uz stručnu podršku Poljopivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U Republici Hrvatskoj ispred grad Dubrovnika aktivnosti vodi Razvojna agencija ‘DURA’ s ‘Informestom’ iz Italije, ‘Kinookusom’ iz Dubrovnika i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Inače, područje na kom se provodi ovaj Projekt pokriva dubrovačku regiju u Hrvatskoj, svjetski poznatu turističku destinaciju, koja proteklih godina nije pokazala značajniji interes u razvoju poljoprivrede.

S druge strane, Projekt se implementira u poljoprivredno područje Hercegovine, susjedne regije BiH, posebno Popovo polje koje obiluje iznimno kvalitetnim i tradicijskim poljoprivrednim proizvodima ali s nedostatnim pristupom otvorenijem tržištu. U tom smislu i na ovakav način opravdano je očekivati podršku u budućem prekograničnom ruralnom razvitku ovih susjednih regija te uspostavu intenzivnijih gospodarskih odnosa.