‘Samsung’, ’20th Century Fox’ i ‘Panasonic’ sklopili novo partnerstvo

Tri kompanije će zajedno formirati poslovnu jedinicu za izdavanje licence koja će početi licencirati HDR10+ platformu u januaru/siječnju 2018.

20th Century Fox, Panasonic Corporation i Samsung Electronics su objavili novo partnerstvo koje za cilj ima stvaranje otvorene platforme dinamičkih metapodataka koja će biti bez naknade za High Dynamic Range (HDR)u okviru pridruženog programa za certifikaciju i logotip, pod nazivom HDR10+.

Tri kompanije će zajedno formirati poslovnu jedinicu za izdavanje licence koja će početi licencirati HDR10+ platformu u januaru/siječnju 2018. Poslovna jedinica će licencirati metapodatke na više strana: kompanijama koje nude direktan informativni sadržaj, TV uređajima ultra-visoke definicije, Blu-ray uređajima / rekorderima i set-top box proizvođačima, kao i dobavljačima SoC-a, bez naknade, samo uz nominalnu administrativnu taksu.

“Ove tri vodeće kompanije, kad je riječ o sadržaju i hardveru za kućnu zabavu, su idealni partneri za dovođenje HDR10+ u domove naših korisnika širom svijeta”, izjavio je Jongsuk Chu, viši potpredsjednik Odjela za vizuelno poslovanje kompanije Samsung Electronics. “Predani smo našem cilju da najnovija tehnologija bude dostupna na našim TV aparatima i uvjereni smo da će HDR10+ isporučiti vrhunsku kvalitetu sadržaja i poboljšati način na koji ćete uživati ​​u gledanju TV programa i filmova u vlastitom domu”.

HDR10+ je najsavremenija tehnologija, koja se temelji na prednostima HDR televizora, koja nudi najbolji mogući doživljaj gledanja za buduće generacije TV ekrana. HDR10+ pruža besprijekoran kvalitet slike na svim ekranima uz osvjetljenje, boju i kontrast automatski optimiziran za svaku scenu. U prethodnim iteracijama, statičko mapiranje tonova je primjenjivalo fiksno poboljšanje preko čitavog dijela sadržaja. Uz HDR10+ dinamičko mapiranje tonova svaka scena je pojedinačno poboljšana i na taj način pruža živopisne slike i postiže kvalitet slike koji je bez presedana. Ovo novo poboljšano vizuelno iskustvo omogućiće korisnicima da vide slike koje odgovaraju prvobitnoj namjerikoju je sam režiser imao.

“HDR10+ je tehnološki korak naprijed koji optimizira kvalitet slike za buduće generacije”, izjavio je Danny Kaye, izvršni potpredsjednik 20th Century Fox-a i direktor Fox Innovation Lab-a. “HDR10+ pruža dinamičke metapodatke koji precizno opisuju svaku scenu i na taj način pružaju besprijekoran kvalitet slike. Radimo u partnerstvu s Panasonicom i Samsungom putem Fox Innovation Lab-a, ibili smo u mogućnosti da donesemo nove platforme, poput HDR10+, na tržište koje preciznije shvata viziju naših režisera i izvan kino dvorana. ”

Postoji nekoliko ključnih prednosti za partnere koji žele usvojiti platformu za svoje HDR10+ kompatibilne proizvode. HDR10+ nudi fleksibilnost sistema, omogućujući različitim partnerima, uključujući kreatore sadržaja, distributere sadržaja, proizvođače TV aparata i drugih uređaja, da ugradeovu platformu i poboljšaju doživljaj gledanja kod publike. HDR10+ platforma osmišljena je da omogući budući razvoj i inovacije kako bi imali još moćniju tehnologiju u godinama koje dolaze.

“Panasonic ima dugu historiju rada sa vodećim industrijama za razvoj trajnih tehničkih formata. Oduševljeni smo saradnjom sa 20th Century Fox-om i Samsungom na razvijanju novog HDR formata koji će korisnicima donijeti tolike prednosti,” izjavio je Yuki Kusumi, izvršni direktor kompanije Panasonic. “Nudeći značajna poboljšanja kvaliteta HDR slike na širokom rasponu TV uređaja ubrzavajući visoku dostupnost premium HDR sadržaja, očekujemo da HDR10+ brzo postane defacto HDR format”.

Ovogodišnji učesnici na IFA sajmu će imati priliku da posjete Samsung Electronics i Panasonic kabine kako bi saznali više o HDR10+ tehnologiji.

20th Century Fox, Panasonic i Samsung najaviće nove detalje o licencnom programu uz demonstraciju HDR10+ tehnologije na CES 2018.