Sarajevo: Investitori iz Turske zainteresirani za ulaganja u općinu Centar

Predstavljeni veliki investicijski projekti koje će Općina Centar u narednom periodu ponuditi na domaćem i međunarodnom tržištu  zainteresovanim investitorima.

Investitori iz Republike Turske Önder Piyade, Necmettin Birinci i Selami Yaman posjetili su u četvrtak Općinu Centar Sarajevo.

Savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić tom prilikom je naglasio da je Općina Centar otvorena za nove investicije i da je spremna osigurati i omogućiti sve potrebne uvjete za kvalitetnu saradnju u cilju ulaganja u projekte koji su planirani za područje ove lokalne zajednice.

Resić je predstavio velike investicijske projekte koje će Općina Centar u narednom periodu ponuditi na domaćem i međunarodnom tržištu zainteresovanim investitorima, te pogodnosti koje nudi ova lokalna zajednica.

Neki od projekata koji su prezentirani su modernizacija Olimpijskog stadiona ‘Asim Ferhatović Hase’, javna garaža kod Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo na Koševu, uređenje Merhemića trga na Ciglanama sa podzemnom garažom, javna garaža uz Opću bolnicu ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’, tržni centar Skenderija, javna garaža i bazen Skenderija, hotel uz kompleks Skenderije, ugostiteljsko sportski rekreativni centar sa vidikovcem i žičarom na lokalitetu Vranjače-Zlatište, inovativo tehnološki park…

Prezentirajući investicione projekte Resić je posebno istakao da su svi oni u skladu sa planskom dokumentacijom i riješenim imovinsko-pravnim odnosima, te da će Općina Centar pružiti svu potrebnu administrativnu i drugu podršku investitorima.

Gosti iz Republike Turske su zahvalili na prijemu u Općini Centar i naglasili da je njihova želja povezivanje i saradnja dvije prijateljske zemlje. Istovremeno su iskazali  interes za prezentirane projekte, te naglasili da imaju veliko iskustvo iz njihove zemlje kad je u pitanju zajedničko investiranje lokalne zajednice i privatnog sektora u oblasti građevinarstva i energetike.

Također su izrazili spremnost da u narednom periodu dovedu i druge turske privrednike koji žele ulagati u općinu Centar, saopćeno je iz općinske Pres-službe.