Šarović: Dogovora još nema, ali još je sve otvoreno

Ministri trgovine i poljoprivrede iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije su dan ranije na vanrednom sastanku u Sarajevu zatražili od Vlade Hrvatske održavanje hitnog sastanka tokom ove nedjelje te ukidanje “diskriminatorske odredbe” iz Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj.

Dogovora još nema, ali pregovaramo. Ima napretka, ali još je sve otvoreno – izjavio je za Fenu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon razgovora s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem u vezi s odlukom Hrvatske o povećanju uvoznih taksi za 22 puta.

Kako Fena saznaje, dvojica ministara su jučer telefonski razgovarali, a jedina tema bile su hrvatske “diskriminatorske odredbe” vezane za uvoz voća i povrća u tu zemlju.

Ministri trgovine i poljoprivrede iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije su dan ranije na vanrednom sastanku u Sarajevu zatražili od Vlade Hrvatske održavanje hitnog sastanka tokom ove nedjelje te ukidanje “diskriminatorske odredbe” iz Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura).

Otežavajuću činjenicu predstavlja to što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.