Šarović i Ivancov razgovarali o pristupanju BiH WTO-u

Na sastanku je razgovarano o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i pitanju kvalitete tečnih naftnih goriva čije regulisanje je važno za pregovore sa ruskom stranom o pristupanju BiH toj organizaciji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se u ponedjeljak sa ambasadorom Rusije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim kako bi razgovarali o otvorenim pitanjima i unapređenju daljnje saradnje dviju zemalja.

Na sastanku je razgovarano o pristupanju Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i pitanju kvalitete tečnih naftnih goriva čije regulisanje je važno za pregovore sa ruskom stranom o pristupanju BiH toj organizaciji. Takođe, istaknuta je potreba aktivnijeg rješavanja pitanja ratnog duga Rusiji.

U skladu sa protokolom usvojenim na sjednici Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, na sastanku su dogovorene aktivnosti na ubrzanom formiranju zajedničkih radnih grupa za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede i energetike između dvije zemlje.

Ministar Šarović prihvatio je poziv ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka za učešće na Međunarodnom forumu za energetsku efikasnost i energetski razvoj „Ruska energetska sedmica“ koji će se održati u Moskvi od 3. do 7. oktobra, a čije plenarno zasjedanje će predvoditi predsjednik Rusije Vladimir Putin, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.