Šarović: nije dobro da ‘miniramo’ dokument o Transportnoj zajednici

Članstvo u Transportnoj zajednici važno je za Bosnu i Hercegovinu i to trebaju spoznati svi učesnici u tom procesu jer će se u Transportnoj zajednici kreirati svi važni regionalni projekti – izjavio je novinarima ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon što ugovor o Transportnoj zajednici nije podržan na sjednici Vijeća ministara BiH. 

Naglasio je da je tekst jedinstven i da ga nijedna zemlja članica Transportne zajednice ne može mijenjati.

– Tekst je došao od Evropske komisije s ciljem da se unaprijedi transportna infrastruktura u ovom regionu. O tome ne treba opterećivati sam pristup BiH Transportnoj zajednici. Nije fer ni dobro da miniramo jedan takav dokument – kazao je Šarović.

U vezi s tom temom rekao je da je dva puta razgovarao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, tri puta s ministrom transporta i saobraćaja RS-a Neđom Trninićem dok je bio u Trstu. Također, i dva puta s ministrom pravde Antonom Kasipovićem.

Rekao sam im da ću podržati svaki prijedlog koji dolazi iz RS-a, mogu da imam svoj stav i nemojte da razmišljate da li ću  to podržati, ali to nije dovoljno.  Morate da vidite šta kaže Brisel i partneri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću ministara BiH – dodaje Šarović smatrajući da ovaj pristup treba osloboditi suvišnih stvari, te da je prijedlog iz RS-a opterećen sa stvarima koje su praktično blokirale i RS i cijelu BiH da pristupi Transportnoj zajednici.

Osim toga, Šarović je danas odgovarajući na novinarska pitanja istakao da je pomogao u pregovorima s vladom Turske da Turska učestvuje u finansiranju važnog pravca koji će povezati glavne gradove BiH i Srbije. 

– Turska strana je sa svoje strane odmah obezbijedila sredstva za izradu projektne dokumentacije i izvedbene projektne dokumentacije i obavezala se da će učestvovati u finansiranju, te očekuje od vlasti da se dogovore o trasi koja će povezati Sarajevo i Beograd. Ukoliko budemo dovoljno glupi nećemo se o tome dogovoriti – poručio je.

Mišljenja je da je bilo bolje da su Turci rekli “evo daćemo vam sredstva i tačno utvrdili kuda trasa treba da vodi”.

Ako se budem išta pitao moj prijedlog je da trasa ide preko Višegrada i dalje u Srbiju pogotovo što je Srbija rekla da je njena kontakt tačka Kontroman, odnosno Višegrad – kazao je Šarović.