Šarović opovrgnuo (dez)informacije o izvozu mesa u Tursku

Izvoz mesa u Tursku definiran je jednostranom odlukom vlade Turske koja svake godine odobrava kontingent za BiH bez učešća bilo koje institucije u BiH. Turska strana raspisuje tender, određuje i odobrava izvoznike za Tursku i to nije u nadležnosti bilo koje institucije uključujući Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

To je rekao novinarima ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon što je delegat Hrvatske seljačke stranke (HSSBiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić izjavio da je u protekle dvije godine izvoz mesa u Tursku dobro funkcionirao, ali da je “2017. godine bez ikakvih procedura Mujanović koji ima jednu mesnicu u Vogošći dobio posao vrijedan 20 miliona eura i potpisao ugovor s Republikom Turskom u visini izvoza tri tisuće tona“.

– U ovoj godini nije se uspjeo izvesti ni kilogram mesa u Tursku zahvaljujući opstrukcijama što naših institucija i ko fol nemogućnosti dogovora – dodao je Karamatić smatrajući da je „bitno biti kućni prijatelj člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića ako želite izvoziti meso u Tursku“.

Ove navode opovrgnuo je ministar Šarović rekavši da „misli da se radi o klasičnoj dezinformaciji, neistini i zlonamjernom plasiranju informacija“.

– S pravom mogu da kažem da se radi o čistoj laži. Očito da neko želi da čuje neku drugu istinu i da iz mojih usta želi čuti sasvim nešto drugačije. Jednostavno činjenica je da onaj ko izvozi meso u Tursku sam određuje, odnosno ima izbor oko transporta da li će da to radi drumskim putem preko Bugarske, jer smo to uspjeli da obezbijedimo ili će to raditi morskim putem ili putem kargo prevoza s nekog aerodroma u BiH  – kazao je Šarović.

Istakao je da je zadatak Ministarstva da na osnovu jednostrane odluke turske vlade izazvane nakon katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine osigura izvoz mesa koje je bh. porijekla i da se to vrši u skladu sa zakonom i veterinarskim standardima zemlje.

– Naše je da u 2017. obezbijedimo da se iz BiH uspješno i u skladu sa zakonom izveze 8.000 tona mesa – kazao je Šarović, te nezavnično potvrdio da će ove godine biti najmanje dva izvoznika za meso u Tursku.