SBF 2017: Razvoj ženskog poduzetništva u BiH

Ekonomski osnažiti žene u ruralnim područjima, prvenstveno kroz razvoj proizvoda s dodatnom vrijednosti.

Organizacioni tim Sarajevo Business Foruma 2017 otkupit će proizvode tri prvonagrađene ženske organizacije, koje temeljem Konkursa za odabir autentičnog bh. proizvoda budu izabrane za najbolje, kako bi doprinio razvoju ženskog poduzetništva u BiH.

Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini otvorilo je 31. marta konkurs za odabir autentičnog bh. proizvoda, koji ima za cilj da podrži odabrane organizacije žena u razvijanju vlastitih biznisa.

“Sarajevo Business Forum je platforma za poslovno umrežavanje regionalnih i stranih privrednika i učešćem u ovom projektu željeli smo dati doprinos razvoju ženskog poduzetništva. Bh. proizvodi, ručno rađeni proizvodi  imaju veliku vrijednost  a mi želimo da kroz našu mrežu poslovnih kontakata u cijelom svijetu promoviramo ove vrijednosti i doprinesemo razvoju ženskog poduzetništva“, pojasnio je Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke.

Podršku Udruženju u realizaciji planiranih aktivnosti pružili su USAID/Sweden FARMA II i Jedinica za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u okviru realizacije IFAD-ovih projekata.

Učešće na konkursu prijavile su 54 organizacije putem 84 aplikacije proizvoda iz 36 općina iz cijele BiH u tri kategorije: ‘Domaći poljoprivredni proizvod’, ‘Prirodna kozmetika, ljekobilje i med’ i ‘Tradicionalni ženski radovi’ (vez, pletenje, heklanje, tkanje).

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević izjavila je da je cilj konkursa potaći inovacije i kreativnost, te podržati stvaranje brendiranih i dobro upakovanih tradicionalnih, autothonih proizvoda, koji će bez problema naći svoje mjesto u odgovarajućim kanalima distribucije.

“Ovim projektom želimo ekonomski osnažiti žene u ruralnim područjima, prvenstveno kroz razvoj proizvoda s dodatnom vrijednosti. Naše žene su vrijedne i već u kućnoj radinosti prave fantastične proizvode, te nam je namjera pomoći im da to pretvore u profitabilnu aktivnost,” rekla je Zubčević.

Svečana ceremonija proglašanja najboljih bit će održana 24. maja na Ilidži, saopćeno je iz BBI banke.