‘Strabag – Euro-asfalt’ može graditi dionicu Počitelj-Zvirovići

Radi se o najvrednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara, ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 miliona maraka.

Uprava ‘Autocesta Federacije BiH’ odlučila je da je austrijsko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine ‘Strabag’ i ‘Euro-Asfalt’ ispunio sve potrebne uvjete iz tendera prema kojima bi trebao graditi dionicu autoputa na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići. Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 miliona maraka, piše ‘Dnevni avaz’.

Radi se o najvrednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara. Na tom potezu bit će i most Počitelj, dug 945 i maksimalno visok 100 metara. Ovu informaciju potvrdio je ‘Avazu’ i Adnan Terzić, direktor ‘Autocesta FBiH’. Ali, konačnu odluku treba donijeti Evropska investicijska banka (EIB), koja kreditira gradnju ove dionice.

Uprava ‘Autocesta’ odlučila se za konzorcij ‘Strabag – Euro-Asfalt’ nakon razmatranja svih ponuda. Ta odluka poslana je EIB-u na odobrenje i o stavu te banke ovisi hoće li posao biti dodijeljen ‘Strabagu’ i ‘Euro-Asfaltu’.

Riječ je o tenderu koji je početkom godine poništen pa raspisan novi. Najpovoljniju ponudu poslao je u julu konzorcij ‘Azvirt’, koji čine Kinezi i Azerbejdžanci s domaćim podizvođačem, širokobriješkim ‘Heringom’.

No, tenderska komisija nakon evaluacije odlučila je gradnju ove dionice, prema ponudi i uvjetima tendera, ipak prepustiti ‘Strabagu’ i ‘Euro-Asfaltu’, jer ‘Azvirt’, kako saznaje Avaz, nije dao garancije kakve su tražene u tenderu. Garancije koje su dali ‘Strabag’ i ‘Euro-Asfalt’ komisija je ocijenila valjanim.

Terzić kaže da su tu ponudu i poslali EIB-u i da im je prekjučer stigao odgovor iz banke da se ona ipak mora dopuniti, ali u ‘Autocestama’ smatraju da je ocijenjena najboljom.

– EIB sada kaže da trebamo dopuniti evaluacijski izvještaj, da trebamo pojasniti neke stvari. To ćemo i uraditi. To nije sporno. Mi i dalje stojimo kod ponude koju smo poslali, a to su ‘Strabag’ i ‘Euro-Asfalt’. Na tu ponudu smo se odlučili i nju ćemo i elaborirati i sve pojasniti – rekao je Terzić.