Svi razumiju dobru muziku!

Victoria se nalazi na praksi u Reunion-u, putem razmjene koju je organizirala INTERA TP uz podršku kompanije Telemach.

Zajednička tema, kada se u prostoriji nađu ljudi sa dva kraja svijeta koji pričaju dva različita jezika, je često sport ili muzika.

Iako sam sa Victoriom u ova tri dana otvorila jako puno tema, od političkog uređenja, navika mladih u SAD-u, jezera i muzeje u Daytonu, danas smo ‘ozbiljne teme’ ostavile po strani i jedna drugoj napravili ‘testiranje na muziku’. Kako neko ko nikada prije nije čuo naš jezik reaguje na pjesme različitih žanrova. Prije nego sam sklopila malu play listu rekla sam joj da ne gleda toliko na spot, jer neke od pjesama su vrlo stare, nastale u bivšoj državi. Rekla mi je da zna za Jugoslaviju, a zatim je krenula prva pjesma. 

Šta je mlada studentica iz Amerike izabrala sa domaće muzičke scene?

Trudeći se prikriti autosugestiju, pustila sam prvu pjesmu. Bila je to: Sloboda; Kultur Shock i Edo Maajka. Poslije etnorocka i repa, na red je došao sevdah i Divanhana. Pjesmu Zaplakala šećer đula pratila je Victoria iz Ohia, koje vjerovatno nikad prije nije čula ništa slično. Zabranjeno Pušenje i pjesma Zenica Blues bila je treća pjesma koju je Victoria dobila na mom testiranju. Nakon toga sam pustila Harisa Džinovića i rekla da je riječ o folk muzici, bila je riječ o vrlo popularnoj njegovoj pjesmi: Jesul’ Dunje procvalePosljednja pjesma je bila od Jelene Karleuše: Inosomnia. 

Za Jelenu Karleušu je već čula, međutim unatoč tome Victoria je ovu pjevačicu smjestila na mjesto broj 4. Gore od nje po izboru mlade studentice iz Daytona prošao je Haris Džinović, koji je na play listi zauzeo 5. mjesto. 3 mjesto rezervisala je za sevdah: Zaplakala šećer đula. Zenica Blues i Zabranjeno Pušenje su na drugom mjestu, dok je najbolja od svih pjesama koje je do sada čula u BiH je Sloboda od Kultur Shock i Ede Maajke.

Nakon toga na red je došlo i moje testiranje, a play listu je ovaj put sastavila Victoria, ovo je njen izbor za mene:

  1. Ariana Grande – Side to Side,
  2. Guns N’Roses – Paradise City,
  3. The Phoenix – Fail Out Boy,
  4. Kendrick Lamar – DNA,
  5.  Sam Hunt – Body Like A Back Road,

Ocjenjivanje je išlo ovako: 5. mjesto Sam Hunt i country music, broj 4. Side To Side pop, rep muzika na moj play listi se našla na 3. mjestu DNA, 2. mjesto bio je The Phoenix dok se na prvom mjestu na mojoj top listi našla pjesma Paradise City.

Imale smo jedinstven zaključak, bez obzira gdje živite, kojim poslom se bavite, koliko imate godine ili kojim jezikom pričate, muzika koju birate mnogo govori o vama, možda zato jer  ona (koju slušate prvi put) ne uključuje nikakve stereotipe i predrasude.