Techne Summit: Zaposlite talente iz lokalne zajednice

Zanemarivanje talenata lokalne zajednice je velika pogreška koju poduzetnici rade. Inovatori nisu samo u Silicijskoj dolini, oni su svuda oko nas, poruka je Techne Summita 2017, Dubrovnik.

Techne Summit 2017, 6. i 7. maja održan je u Dubrovniku. Glavna tema ove godine bili su startUp-i, pod temom: inovacija, tehnologija i talenti.

Priča o mladim poduzetnicima koji pomjeraju granice mogućeg je uvijek dodatna motivacija da za naše čitatelje, koje zanima ta sfera biznisa, istražimo i donesemo korisnu i zanimljivu priču. Tako je bilo i ovog puta u Dubrovniku.

Imali smo priliku slušati teme poput: zaštite talenata iz tehnološkog sektora, žene poduzetnice – žene u tehnologiji širom svijeta, tehnologija i inovacije u turizmu, kako EU startupi mogu preživjeti IV. industrijsku revoluciju, putovanje u ‘Silicon Valley’, ali i neke dosta kontraverzne teme: smrt marketinga.

Fadi Bishara, govornik Techne Summit-a, ima biznis Blackbox smješten u ‘srcu Silicon Valley’ i predstavlja važan alat za otkrivanje talenata širom svijeta. Društvo i zajednica moraju biti uz startupe jer podrška i povjerenje u poduzetnike je od ključne važnosti.

Katarina Szulenyiova, žena poduzetnica govorila je o profilu poduzetnika, ali i o tome kako velike kompanije griješe tragajući za talentima širom svijeta a ne obraćajući pažnju na talente iz okruženja. “Poduzetnik nije neko ko gleda na stvari sa užasom”, istakla je Szulenyiova. Kako pomoći startupima na početku: investicijom, znanjem, bilo je pitanje upućeno poduzetnici.

“Postoje dvije stvari koje želim istaći. Prva se tiče investicija, poduzetnik obično misli da su potrebna velika ulaganja da bi se inoviralo, mnogi odustaju jer misle da to ne mogu priuštiti. Druga stvar koju želim istaći, poduzetnici griješe jer ne gledaju talente iz lokalne zajednice, svi žele dovesti nekoga iz Silicijske doline. Totalno pogrešno,” istakla je Katarina.

Na panelu žene poduzetnice u tehnologiji poslale su možda i najsnažniju poruku ovog samita. “Žene da bi bile uspješne trebaju biti sretne, uspjeh je relativna stvar, nekome je sreća biti kući sa djecom a nekome voditi uspješno kompaniju. Ne ulazimo u to. I da napokon trebamo prestati pričati o razlikama žena i muškarca, a stvari razdvajati samo na uspjeh i neuspjeh, sposobnost i nesposobnost..”, zaključila je na kraju Ekatarina Munina, uz veliki aplauz učesnika.

Techne Summit je jedinstveni događaj koji okuplja stručnjake iz oblasti inovacije i tehnologije, predstavljajući na konkretnim životnim primjerima staze uspjeha u ovom sektoru.