Tešanj: Njemačka najveći trgovinski partner BiH

Na sajmu neće učestvovati samo Vanjskotrgovinska komora Njemačke i njemačke kompanije, nego i Goethe-Institut, te Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD).

Savezna Republika Njemačka službeni je partner 13. sajma privrede u Tešnju, potvrđeno je Kabinetu načelnika Općine Tešanj iz Ambasade SR Njemačke u Sarajevu.

Ambasadorica Christiane Hohmann obratit će se na svečanosti otvaranja sajma 18. maja i učestovavati na panelu posvećenom evropskim integracijama i poslovnoj konkurentnosti.

Hohmann je izjavila da je veoma zadovoljna što je Njemačka zemlja partner na 13. sajmu privrede u Tešnju.

“Njemačka je najveći trgovinski partner BiH, i posebno Tešanj i susjedne opštine su kao ‘Business Excellence Area’ pokazale kako se  može izvrsno profitirati od ovakvog ekonomskog partnerstva. Njemačka se u Tešnju ne želi predstaviti samo ekonomski, već u cijeloj svojoj raznolikosti. Zbog toga, na tešanjskom sajmu neće učestvovati samo Vanjskotrgovinska komora Njemačke i njemačke kompanije, nego i Goethe-Institut, te Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), koji predstavljaju našu posvećenost kulturi i obrazovanju. Osim toga,  njemačke političke fondacije Konrad Adenauer Stiftung, Fondacija Friedrich Ebert i Heinrich Böll i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) će predstaviti njemački razvojno-politički angažman. Nadam se da će građani Tešnja tako moći doživjeti širinu njemačkog angažmana u Bosni i Hercegovini,” navela je njemačka ambasadorica.

Općinski načelnik Suad Huskić je izjavio da su zahvalni zbog odluke da SR Njemačka bude partner Sajma.

“Smatramo to još jednim priznanjem za napore koje svi mi u Tešnju ulažemo u pravcu jačanja ambijenta za privredni razvoj, ali i potvrdom da smo na pravom putu, jer prihvatanje partnerstva dolazi od zemlje čija je privreda prva u Evropi. Pred nama je još puno izazova koje treba savladati kako bismo privredu Tešnja učinili još konkurentnijom i atraktivnijom za investicije i razvoj, ali i postizanje još višeg životnog standarda naših građana,” kazao je Huskić.

Tešanj s Njemačkom ima suficit u robnoj razmjeni, tu je i njemački Mann Hummel, kao jedan od najboljih primjera privatizacije u BiH.

“Osim toga, s Njemačkom bilježimo kontinuitet u izvrsnoj privrednoj saradnji i prije 1992., kada su tešanjska preduzeća Pobjeda, FAD i Unico proizvodili komplicirane kočione sisteme, pumpe za motore i filtere. S tim u vezi, nadamo se razvoju saradnje i daljem povećanju obima robne razmjene u svakom pogledu,” dodao je Huskić.

Također, ove godine je zabilježena i prva investicija iz Tešnja u Njemačkoj, u okviru koje je kompanija Hifa Oil kupila njemačku firmu s najdužom tradicijom proizvodnje profila za prozore i vrata, LB. Profile GmbH.

Ovogodišnji Sajam privrede bit će održan od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu. Izložbeni prostor Sajma će biti smješten na 4.000 m2 zatvorenog prostora i 10.000 m2 otvorenog prostora, koji je predviđen za automobilsku industriju i sve ono što se može postaviti vani. Organizatori ove godine očekuju 150 izlagača, sa velikom vjerovatnoćom da taj broj bude premašen. Zbog učešća izlagača iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja, Sajam i ove godine ima međunarodni karakter, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Tešanj.