Toshiba u gubitku od gotovo 1 milijardu dolara

U proračune o poslovanju kompanije do marta/ožujka iduće godine (tokom poslovne godine) nije uvedena stavka o očekivanim dobicima nakon prodaje odjela čipova od oko 17,6 milijardi dolara.

 

Japanska kompanija Toshiba u ponedjeljak je objavila kako tokom ove poslovne godine očekuje neto gubitak od gotovo 1 milijardu američkih dolara pri obračunu poreza nakon započetog procesa prodaje svojeg odjela za proizvodnju NAND flash memorijskih čipova.

Toshiba je u sklopu priprema za prodaju odjela još u aprilu/travnju odvojila spomenuti odjel za čipove, a oporezivanje je provedeno na temelju imovine i obveza odjela za čipove u vrijeme njegova osamostaljivanja u aprilu (riječ je o drugom najvećem proizvođaču NAND flash memorijskih čipova u svijetu koji je prodan konzorciju Bain Capital).

S druge strane u proračune o poslovanju kompanije do marta/ožujka iduće godine (tokom poslovne godine) nije uvedena stavka o očekivanim dobicima nakon prodaje odjela čipova od oko 17,6 milijardi dolara, s obzirom da cijeli posao još čeka dopuštenje nadležnih agencija.

Zbog toga, a i provedenog oporezivanja Toshiba neće zabilježiti prije predviđene prihode od oko 2 milijarde dolara, već će zabilježiti spomenuti neto gubitak od oko 1 milijarde dolara.