Tržište pametnih satova ne funkcionira – čak ni Appleu

Tržište pametnih satova ne funkcionira, prodaja pada i čak se ni Apple s tim ne zna nositi. Koliko je alarmantno potvrđuje to što su upravo Appleu otkazane nadopune za tri iznimno bitne aplikacije! Riječ je o Google Maps, Amazon i eBay aplikacijama, koje su odustale od daljnje potpore za watchOS.

Povukle su se još neke aplikacije, ali nisu imale značajniju bazu korisnika pa to ne čudi. Odlazak ove tri itekako čudi jer imale su korisnike i bile su korisne. Posebno se to odnosi na Google Maps, bitno popularniju aplikaciju no što je ona koju nudi Apple sa svojom Maps aplikacijom.

Još se čekaju službeni komentari na ovu temu, ali ne naslućuje se ništa dobro. Zapravo, to je i očekivano s obzirom na rezultate prodaje Apple Watcha, kao i pametnih satova u globalu. U prošloj godini Apple je isporučio samo 1,7 milijuna pametnih satova što je za 56,7 posto manje nego u isto vrijeme godinu prije. To im donosi treće mjesto “u poretku”.

Na drugom je Xiaomi s 3,1 milijuna uređaja, među kojima su pametne narukvice i satovi. Oni pak bilježe 2,5 posto rasta. A rast bilježi i prvi Fitbit sa svojim popularnim narukvicama. Prodali su 5,7 milijuna uređaja i to je 28,7 posto rasta. Na četvrtom mjestu je Garmin s 1,6 milijuna uređaja i rastom od 106,7 posto. Lifesense je peti s milijun uređaja i tek se pojavio na tržištu pa nema usporedbe s godinom prije.

Nema Samsunga, Sonyja, Huaweija, HTC-a, LG-a To dovoljno govori o tome koliko su pametni satovi popularni. Jako slabo. Kako se onda čuditi nestanku aplikacija?