Tuzla: bespovratna sredstva za pčelare

Radionica Poboljšanje konkurentnosti u sektoru pčelarstva – USAID/Sweden projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) na kojoj je prezentiran javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz oblasti pčelarstva, održana je danas u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, piše Fena. 

Zamjenica direktora  projekta FARMA II Meriha Manojlović istaknula je da  projekt FARMA  II podržava razvoj tržišne poljoprivrede, te napomenula  da je  počeo s radom prošle godine u januaru i da ga  finansira  USAID i švedska vlada u jednakom iznosu. Ovaj projekt podrazumijeva  fond bespovratnih sredstava u svrhu podržavanja privatnog sektora.

S javnim  pozivima započeto je  u septembru prošle godine, a do sada je realizovano pet poziva koji su pokrivali sektore jagodastog voća, drugog voća i povrća, smilje, jačanje žena u sektoru ljekovitog bilja i meda i mljekarstvo, navodi Manojlović.

U okviru spomenutog projekta  objavljena su dva  javna poziva, jedan je za sektor peradarstva, drugi za sektor pčelarstva, koji je namijenjen profesionalizaciji pčelarstva u BiH, imajući u vidu da se pčelari u BiH uglavnom bave proizvodnjom meda iz hobija.

Poziv je namijenjen profesionalizaciji i povećanju zapošljavanja u sektoru pčelarstva, odnosno proizvodnje meda, podržavanje višeg stepena prerade meda, podržavanje marketinga i sl. Organizacije koje su podobne da se jave za ovu podršku su sve legalne registrovane organizacije u BiH, a na današnjoj radionici prezentiran je način  i uvjeti apliciranja na ovaj poziv.

Manojlović ističe da je maksimalan iznos granta  50.000 dolara, tvrdeći da je to veliki iznos za bh. pčelare, jer  zahtijeva određenu odgovornost i promet koji može podržati taj iznos.