U Bosch-u roboti postaju ‘radne kolege’

Inspektor APAS oslobađa ljude od obavljanja tog monotonog zadatka i osigurava postojano visoku razinu kvalitete svih dijelova.

Na sajmu Hannover Messe Bosch – predstavlja Radno mjesto 4.0, radnu stanicu koja se prilagođava radniku. Primjerice, radna se površina postavlja na odgovarajuću visinu, a radnici mogu primati upute kao projekciju pri brzini koju odaberu.

„Digitalna povezivost i pomoćnici u proizvodnji učinit će svakodnevni rad u industrijskom sektoru sigurnijim, lakšim i produktivnijim”, izjavio je Hartung. Proizvođači i dobavljači motornih vozila već upotrebljavaju kooperativne robote kao što je Boschev pomoćnik APAS, a to čine i proizvođači potrošačke robe.

Radno mjesto 4.0 temelji se na viziji uske saradnje ljudi i mašina, što jasno pokazuje i inspektor APAS, koji će također biti predstavljen u Hannoveru. S pomoću funkcije učenja obrade slika inspektor APAS automatski detektira kada površina proizvedenog dijela ne odgovara njegovim specifikacijama.

Radnik treba samo jednom naučiti rad ove mašine, koliko je odstupanje dopušteno i kada se neki dio mora odbaciti. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji stroj tada naučeno može primijeniti na sve sljedeće provjere kvalitete te ih izvoditi samostalno. Inspektor APAS oslobađa ljude od obavljanja tog monotonog zadatka i osigurava postojano visoku razinu kvalitete svih dijelova.

Podaci o stroju izrađeni na Radnom mjestu 4.0 mogu se kompilirati, analizirati i prikazivati. Radnici mogu pregledavati informacije o stanju proizvodnog okruženja, primjerice, s pomoću analize vremena ciklusa ili brojača dijelova i pogrešaka, na jednom zaslonu. Oni u bilo kojem trenutku mogu provjeriti odvija li se sve u skladu s planom.

„Mnogi zadaci koji su radnicima nepotrebno oduzimali vrijeme sada se mogu obaviti na brz i jednostavan način zahvaljujući digitalnoj povezivosti. U sektoru proizvodnje Industrija 4.0 čini veliku razliku u olakšavanju svakodnevnog posla”, rekao je dr. Stefan Aßmann, voditelj Povezane industrije u Boschu, na konferenciji za medije prije sajma Hannover Messe.

Prema istraživanju koje je provela konzultantska tvrtka Accenture, 63 posto radnika očekuje da će se povećanjem digitalne povezivosti njihovi radni uslovi poboljšati, dok samo 6 posto očekuje suprotno.