‘Unis’ iz Dervente mora riješiti milionske dugove

Radnici ‘Unisa’ su u generalnom štrajku i traže isplatu februarske i martovske plaće te uplatu doprinosa, jer ne mogu da ovjere knjižice.

Fabrika cijevi ‘Unis’ a.d. Derventa je u predstečajnoj fazi, a o planu restrukturiranja, koji je odobrio Okružni privredni sud u Doboju, u ponedjeljak su u Banjoj Luci razgovarali ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić i menadžment i sindikata fabrike, u prisustvu predsjednika Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS-a Taneta Peulića.

Predstavnici većinskog vlasnika i menadžmenta su istakli da su zaključili ugovore o nabavci repromaterijala i izvozu gotovih proizvoda, te na taj način stvorili uslove za ponovno pokretanje proizvodnog procesa.

Na sastanku je dogovoreno da većinski vlasnik i menadžment ‘Unisa’ provedu dodatne konsultacije o dinamici isplate plaća, što je preduslov radnika za pokretanje proizvodnje, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Također, dogovoreno je da se obave razgovori između uprave preduzeća ‘Unis’ i predstavnika sindikata, kako bi se usaglasila otvorena pitanja i stvorili uslovi za nastavak proizvodnje.

Na sastanku je zaključeno da će Vlada u narednom periodu, imajući u vidu da je otvoren predstečajni postupak, nastojati da pomogne i podrži napore o održavanju proizvodnje u ovom izuzetno važnom privrednom društvu.

Radnici ‘Unisa’ su u generalnom štrajku i traže isplatu februarske i martovske plaće te uplatu doprinosa, jer ne mogu da ovjere knjižice.

Dug ove fabrike cijevi popeo se na gotovo pola milijarde KM, a povjeriocima je priznato više od 300 miliona potraživanja.

Jedan od povjerilaca ‘Unisa’ je i Investiciono-razvojna banka (IRB) RS koja je kupila obveznice fabrike u vrijednosti od 20 miliona KM, a u problemima zbog garancija koje je dala za kredite ovoj fabrici u iznosu od 80 miliona KM našla se i Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA).