Usvojena Politika razvoja informacijskog društva u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa donijelo je Odluku o usvajanju Politike razvoja informacijskog društva Bosne i Hercegovine za period 2017. – 2021. godine.

Politikom se naglašava potreba daljeg i ubrzanog razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u BiH.

– Napominjemo da je jedno od obećanja ministra Ismira Juska dato na Prvoj konferenciji o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH, koja je održana 25. aprila 2017. u Sarajevu, bilo upravo usvajanje Politike razvoja informacijskog društva, što je i ispunjeno Odlukom Vijeća ministara – saopšteno je iz Ministrastva komunikacija i prometa BiH.

Glavni cilj Politike razvoja informacijskog društva BiH je planiranje aktivnosti kojima će se maksimalno iskoristiti društveni i ekonomski potencijal IKT, naročito interneta, a poseban segment ove Politike je posvećen razvoju domaće softverske industrije. To je i jedan od sedam stubova razvoja definiranih ovom Politikom, a među ostalim su uspostavljanje brzog i ultrabrzog pristupa internetu, jačanje digitalne pismenosti, znanja i e-uključivanja te uspostavljanje jedinstvenog digitalnog tržišta koje uključuje uspostavljanje online usluga i digitalnih sadržaja s visokom razinom povjerenja.

– Stubove razvoja prati više od 80 programa s pojedinačnim ciljevima i zadacima, dok će strategijom, za čije se donošenje sada stvaraju uvjeti, biti definiran konačan broj stubova i programa – poručuju iz resornog ministarstva.

S ciljem realiziranja Politike, potrebno je da Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, donese Strategiju razvoja informacijskog društva u BiH, koja će predstavljati ključni strateški dokument – vodilju za dalje pravce razvoja informacijsko–komunikacijskih tehnologija (IKT) u BiH, i prateće dvogodišnje akcijske planove.

Politikom je predviđeno da Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH formira tim za praćenje razvoja informacijskog društva, koji bi bio sastavljen od predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH (kao nositelja aktivnosti) i predstavnika ekspertskih grupa formiranih za praćenje oblasti navedenih u Politici.