Uvezivanje radnog staža za radnike četiri firme

Vlada je za šest radnica Konfekcije ‘Borac’ Zenica odobrila da 34.402,31 KM bude doznačeno na račun Federalnog zavoda PIO, a za 14 radnika Konfekcije ‘Borac’ Banovići 150.289,86 KM.

“Razmatrajući odobrenje sredstava za penzionisanje 101 radnika, Vlada je za šest radnica Konfekcije Borac Zenica odobrila da 34.402,31 KM bude doznačeno na račun Federalnog zavoda PIO, a za 14 radnika Konfekcije Borac Banovići 150.289,86 KM,” kazao je sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan na konferenciji gdje su prezentirane najvažnije odluke Vlade Federacije BiH koje su donesene na sjednici održanoj jučer u Sarajevu.

Među njima su i žene koje danima protestiraju ispred zgrade Vlade FBiH tražeći da im se izmire obaveze kako bi ostvarile pravo na zarađenu penziju. Nakon odobrenja sredstava, radnice su istakle da se na spisku Borca iz Banovića nalazi 14 radnika, a ne 16 koliko smatraju da bi trebalo biti.

“Razgovarali smo sa sindikatom i njihova potvrda je da se radi o 14 radnika. Ako i jedan radnik bude ispunjavao uvjete dopunit ćemo spisak. To nije sporno,” potvrdio je Buljan, koji je, kako kaže, prošle sedmice razgovarao s radnicima i molio ih da idu kući i rekao im da će  biti usvojena odluka čime će biti odobrena sredstva.

Poručio je da bi u srijedu odluka o odobravanju sredstava trebala biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, da bi nakon toga Razvojna banka prebacila sredstva i time otpočela uvezivanje radnog staža.

Također, Vlada je jučer odobrila doznaku sredstava u iznosu  909.916 KM za 36 radnika privrednog društva ‘Željezara’ Zenica, te 1. 312.792,36 KM za 45 radnika PS Vitezit iz Viteza.

Sredstva su odobrena na osnovu Vladine Odluke o osnivanju posebnog fonda Razvojne banke i načinu korištenja novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju, koja je donesena početkom marta ove godine.

Nakon što je Vlada utvrdila predložene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović pojasnio je da se ovim zakonskim rješenjem uvodi nova kategorija trgovac-pojedinac, koji ličnim radom obavlja trgovinu na malo.

“Dopunama je ublažen kriterij stručne spreme i propisana samo osnovna školska sprema. Također,  izmjenama je propisana obaveza organizatora pijace da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, kao i poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na pijaci,” kazao je Vujanović.

Na pres-konferenciji federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao da će se prema planiranom kriteriju raspodjele privatnim preduzećima i poduzetnicima za regresiranje cijene dizel-goriva za poljoprivredne proizvođače  vršiti obračun za gazdinstva veća od 0,2 hektara u količini od 100 litara po hektaru prijavljene obradive površine, uz subvenciju od 0,60 KM po litri goriva.

“Na godišnjem nivou procijenjeno je da će za realizaciju ove mjere u 2017. godini biti potrebno osigurati oko 3,5 miliona KM,” kazao je Dedić.

Ministarstvo je izvršilo analizu podataka, te na osnovu projekcija ostvarenih prihodima od PDV-a po osnovu uvođenja povećanja akciza u iznosu od 0,15 KM/l goriva. Uporedo s tim izvršena je analiza podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata, te je utvrđeno da je u 2016. godini bilo 59.900 poljoprivrednih gazdinstava koja su prijavila ukupno 102.000 hektara obradivog zemljišta.

Ukupan broj gazdinstava koja  su ažurirala podatke je 24.242 sa ukupnim površinama od 53.426,48 hektara.