Virtualna šetnja Međunarodnom svemirskom postajom

Panoramske snimke koje je Google iskoristio za virtualni obilazak postaje snimili su sami astronauti, i to uz pomoć DSLR fotoaparata koji su im na raspolaganju.

Poznati servis koji objedinjuje geografske karte, snimke ulica, podatke o raznim svjetskim lokacijama, prometne informacije i tome slično, Google Maps, po prvi je puta dostupan i za jedno “naseljeno” mjesto fizički smješteno izvan našeg planeta. Do sada smo kroz ovaj servis mogli, osim Zemlje, pregledati i osnovne animacije Merkura, Mjeseca i Marsa, a od sada je tu i detaljan prikaz Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Panoramske snimke koje je Google iskoristio za virtualni obilazak postaje snimili su sami astronauti, i to uz pomoć DSLR fotoaparata koji su im na raspolaganju. Budući da u ISS-u nemaju tronožac za fotoaparat, morali su pribjeći priručnom rješenju. Povezali su aparat s elastičnom užadi kako bi ga učvrstili na jednom mjestu, te potom snimali fotografije u zadanim smjerovima, kako bi Googleov servis u konačnici mogao stvoriti iskoristive panoramske slike u 360°. Za svaku takvu panoramu bilo je potrebno snimiti 24 fotografije u ovim zahtjevnim uvjetima – za što je astronautima, inače zauzetima i drugim obvezama, trebalo ukupno četiri mjeseca.

U konačnici je na Google Maps postavljena virtualna šetnjakroz svih 15 modula ISS-a, pa ih sada možemo iz prve ruke upoznati i to ne ustajući od računala. Dodatno, svaka panorama obogaćena je i popratnim tekstovima koji opisuju sve što se vidi na slikama, pa se osim razgledavanja iz razonode na ovom mjestu može ponešto i naučiti o životu astronauta na ISS-u.