Vlada neće prodati BH Telecom

Aktualna Vlada FBiH neće prodati BH Telecom, izjavio je danas u intervjuu za televiziju N1 federalni premijer Fadil Novalić.


– To su trebale uraditi dvije-tri vlade prije nas. Za BH Telecom znači da ne može društvo imati značajnu korist od te prodaje. Počeli smo raditi na tome, napravit ćemo nezavisnu međunarodnu analizu i dobiti prave podatke kako vide naše telekome. Elektroprivreda nije zanimljiva strancima, kao ni rudnici jer treba 10 godina da se restruktuiraju – kazao je Novalić.

Dodao je i da su akcize najvruće pitanje u BiH.

– Željka Cvijanović i ja smo veoma zainteresovani za akcize jer smo zuduženi za rast ekonomije i nova radna mjesta. MMF ovdje nije glavni razlog, već je to ekonomski rast BiH. Imamo rast od 3% BDP-a, a kada bi ubacili rast infrastrukture dodali bi još 2%. Pet posto rasta BDP-a na nivou BiH bi se već vidjelo – smatra Novalić.

Upitan da li je tačno da nigdje u zakonu nije definisano da će novac ići za izgradnju autoputa, Novalić poručuje da ti isti parlamentarci koji to govore su u prošlom sazivu bili vlast i dobro znaju da sve pare idu u autoceste.

– Nema teorije da niti jedna marka dođe do parlamentaraca. To je prevara masa da će doći u budžet institucija – rekao je Novalić.