Vlada RS-a protiv Državnog odbora za investicije

Vijeće ministara odluku o uspostavljanju Državnog odbora za investicije „donio samoinicijativno, bez konsultacija sa nadležnim republičkim institucijama

Vlada Republike Srpske (RS) smatra da nisu ispunjeni uslovi za učešće institucija tog bh. entiteta u aktivnostima projekta ‘Podrška kancelariji državnog IPA koordinatora u uspostavljanju Državnog odbora za investicije’.

Kao razlog naveli su to što je Vijeće ministara odluku o uspostavljanju Državnog odbora za investicije „donio samoinicijativno, bez konsultacija sa nadležnim republičkim institucijama, te, posebno, kršeći propisane procedure“.

Vlada RS-a je na sjednici održanoj u četvrtak, kako je saopćeno, zadužila Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da o ovom zaključku informiše Vijeće ministara.

Usvojen je Plan promocije turizma RS-a za period 2017.-2021. godina.

– Kako je jedna od najvećih slabosti turističke industrije RS-a nedovoljna i neadekvatna marketinška aktivnost, a koja se ogleda u fragmentiranosti marketinških aktivnosti, nedosljednosti u metodologiji prikupljanja i analize podataka, neusklađenosti turističkih proizvoda i ciljnih grupa, te nedovoljnoj iskorištenosti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), ovim dokumentom će se uskladiti promotivne aktivnosti s identifikovanim ciljnim segmentima, navode iz entitetske vlade.

Plan promocije će dati osnovu da se valorizuju svi turistički potencijali i komparativne prednosti, da bi se povezala ponuda i tražnja u turizmu RS.

S ciljem uspješne promocije, Turistička organizacija RS-e će sarađivati sa svim relevantnim institucijama pri Vladi RS, Privrednom komorom RS, razvojnim agencijama, privrednim subjektima, međunarodnim organizacijama i drugim organizacijama u oblasti turizma, lokalnim zajednicama, gradskim i općinskim turističkim organizacijama sa kojima će u zajedničkoj saradnji djelovati u pravcu razvoja, unapređenja i promocije turizma.