Vlada RS: Naredne sedmice procjena o posljedicama suše na agrar

Obim proizvodnje, kukuruza, industrijskog i krmnog bilja, voća i povrća biti smanjen za oko 450.000 tona.

Vlada Republike Srpske (RS) razmatrala je u četvrtak usmenu informaciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića o posljedicama suše u agrarnom sektoru.

Zadužila je resorno ministarstvo da prati stanje i da za narednu sedmicu pripremi novu procjenu negativnih efekata suše, kao i da predloži moguće mjere.

Dosadašnje procjene stručnih službi entitetskog Ministarstva poljoprivrede pokazuju da će obim proizvodnje, kukuruza, industrijskog i krmnog bilja, voća i povrća biti smanjen za oko 450.000 tona, što je oko 40 posto. Na nekim površinama neće uopšte biti roda, na nekima će rod biti smanjen za 50 posto, dok će na jednom dijelu površina posljedice biti manje.

Negativne posljedice će se osjetiti i u stočarskoj proizvodnji zbog drastičnog umanjenja proizvodnje stočne hrane, mesa i mlijeka, te stočnog fonda, a osim toga biće smanjena ponuda domaćih proizvoda, što će uticati na rast cijena i povećanje uvoza.

Očekuje se  i dodatno smanjenje obima proizvodnje, a time i ukupnog dohotka, zbog vremenskih prilika, u augustu i septembru, saopćeno je ranije iz resornog ministarstva.

Na sjednici Vlade RS-a danas u Banjoj Luci utvrđene su izmjene i dopune Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Time će ovaj zakon biti usklađen s novim Krivičnim zakonikom i Zakonom o javnim tužilaštvima RS-a.

Utvrđen je i Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama.

Ovim zakonom uređuju se rokovi izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama i pravne posljedice zakašnjenja njihovog ispunjenja radi poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata u RS-u.

– Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi poboljšanja likvidnosti ekonomskog sistema RS-a, te ubrzanja protoka novčanih sredstava, što smanjuje potrebnu količinu novca u opticaju – saopćeno je iz entitetske vlade.

Usvojena je i Informacija o realizaciji mjere populacione politike “Fond treće i četvrto dijete” za 2016. godinu.

Lani je u tom bh.entitetu evidentirano 1.305 tređerođene djece i 241 četvrtorođeno dijete. Broj trećerođene djece u 2016.  povećan je za tri posto u odnosu na prethodnu godinu. Za tri posto povećan je i broj četvrtorođene djece u 2016., u odnosu na 2015.

U 2016. jednokratna nakanda za svako trećerođeno dijete iznosila je 600, odnosno 450 KM za svako četvrtorođeno dijete.