Youtube vlogeri podučit će djecu o opasnostima interneta

Organizacija ”Save the Children” i dječiji program SFF-a pozivaju djecu na jedinstven događaj na kojem mogu sresti svoje omiljene YouTube vlogere i s njima razgovarati o temi ”Misliš da znaš mračnu stranu interneta?”.

Vlogeri, koji na svojim YouTube kanalima imaju desetine hiljada pretplatnika, govorit će o vlastitim iskustvima, pravilima sigurnosti u online svijetu i odgovarati na pitanja iz publike.

Događaj se organizira u sklopu kampanje ”#MislišDaZnaš” koju je do sada vidjelo više od milion korisnika u Srbiji i BiH, a posvećena je podizanju svijesti o opasnostima s kojima se najmlađi susreću na internetu.

Kako navode organizatori, lažno predstavljanje, cyber nasilje, ucjene, prijetnje, krađa ličnih podataka i zloupotrebe djece u svrhu pornografije problemi su kojima se najmlađi suočavaju svakodnevno.

Svakom četvrtom djetetu objavljena je fotografija na internetu bez pitanja. Svako četvrto dijete trpjelo je prijetnje na internetu tri ili više puta. Skoro 80 posto djece mlađe od 13 godina koristi društvene mreže na način da je slagalo datum rođenja.

Na panel-diskusiju su pozvani svi mladi korisnici interneta i njihovi roditelji. Djeca trebaju naučiti kako internet koristiti odgovorno, sigurno i pametno.

Događaj će biti održan u četvrtak, 17. augusta u maloj dvorani Pozorišta mladih u Sarajevu. Ulaz je besplatan, a svi prisutni dobit će mini poster s pravilima sigurnog korištenja interneta i majicu ”#MislišDaZnaš”.