Završen najveći IT događaj u BiH – MSNetwork 7

Jučer u Neumu je završena trodnevna konferencija na temu: digitalna transformacija i cyber sigurnost. Za sljedeću godinu najavljen fokus prema uspješnim pričama i startupima.

Sedma po redu MSNetwork konferencije, u organizaciji kompanije Microsofta BiH i njenih partnera uspješno je okončana.

U periodu od 19. do 21. aprila učesnici su imali priliku slušati 80 predavanja, različitih stručnjaka kako iz BiH, tako i iz regiona, na temu: digitalna transformacija i cyber sigurnost. 

Enis Šahinović, direktor programa Microsoft NetWork konferencije na jučerašnjem obraćanju medijima, povodom zatvaranja događaja, istakao je još jednom važnost bavljenja temama digitalne transformacije i cyber sigurnosti, koja je neodvojivi dio tog procesa.

Istaknuto je da ne postoji kompanija ili organizacija koja ne može (i ne treba) pristupiti procesu digitalne transformacije, jer je takvo nešto neminovno, ne samo za uspješno poslovanje već i za njihov opstanak.

  • Na pitanje da li postoje kompanije koje se ne mogu digitalno transformirati, Šahinović ističe da procesi mogu trajati brže ili sporije, zavisno od industrije, ali definitivno nema onih koji ne mogu proći kroz ovaj proces jer na kraju on postaje imperativ kojeg zadaje poslovno okruženje.

Na okruglom stolu održanom na temu “Cyber sigurnost” ukazano je i stanje u našoj zemlji, gdje je istaknuto da je Bosna i Hercegovina među najugroženijim zemljama u regionu sa aspekta ranjivosti informacionih sistema. ”Nedostatak propisa ne može nam biti izgovor za neaktivnost po tom pitanju. Podizanje svijesti o opasnostima ovakve vrste kriminala je veoma važna, a upravo građani su jedan od najvažnijih segmenata u toj borbi “, naglasio je Arben Murtezić, direktor JU Centar za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH.

Ove godine osim predstavljanja inovacija iz svijeta tehnologija, brojnih predavanja na temu rješenja u oblaku, tema koje trebaju da odgovore na pitanje optimizacije poslovanja i povećavanja produktivnosti, na konferenciji tačnije na Business Day-u predstavljeni su i studenti te njihove inovativne ideje.

Da će se takva praksa nastaviti i sljedećih godina, potvrdio nam je Enis Šahinović, direktor programa Microsoft NetWork konferencije, kojeg smo za Reunion magazin pitali u kom pravcu će ići sljedeće konferencije Microsofta BiH. “Zasigurno ćemo i sljedeće godine ići u pravcu predstavljanja uspješnih priča i ideja, gdje ćemo veliku pažnju, kao što smo to uradili i ove godine, posvetiti startup-ima i njihovim ideja, u tome će nam zasigurno pomoći i saradnja sa akademskom zajednicom“, izjavio je Šahinović na kraju.

MSNetwork 7 svim učesnicima i predavačima osigurao je i “glavu u oblacima”, party završnice, na kojem su prisutne zabavljali mlada zvijezda Amine Hamzić, te legendarni bend “Zabranjeno pušenje”.