Zbog e-trgovine poštari imaju više posla

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je najnovije podatke o tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj.

Prema njima, nastavljen je pozitivan trend u prvom tromjesečju 2017., pa je tako broj dostavljenih paketa porastao za čak 23% u odnosu na isto razdoblje 2016. Na godišnjoj razini broj paketa je također rastao te je u 2016. bilo 13% više paketa nego u 2015. godini. Ovakav trend rasta broja paketa može se povezati s razvojem e-trgovine, kažu iz HAKOM-a.

Povećanje broja paketa utjecalo je i na povećanje prihoda ostvarenih od obavljanja poštanskih usluga tako da su ti prihodi, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, veći za 4%. To pokazuje da će rezultati na godišnjoj razini u 2017. godini biti bolji nego u 2016.

Na pozitivna kretanja na tržištu poštanskih usluga svakako su utjecala i ulaganja u poštansku djelatnost, koja rastu iz godine u godinu, a sve u cilju modernizacije i poboljšanja obavljanja usluga. Prema podacima davatelja poštanskih usluga, u 2016. uloženo je oko 118 milijuna kuna, odnosno 40 posto više nego godinu prije.

Tijekom prvog tromjesečja 2017. na tržištu je bilo ukupno 22 davatelja poštanskih usluga, među kojima je najveći davatelj HP-Hrvatska pošta d.d. s udjelom od 82%, zaključuju iz HAKOM-a.