Zenica: Hitno rješavanje problema nelegalnog taksi prijevoza

Rad članova udruženja ‘Zenica taksi’ dodatno ugrožava i raširen nelegalni ‘taksi prijevoz’, koji decenijama ugrožava regularno poslovanje zeničkih taksista

Članovi Udruženja ‘Zenica taksi’ uputilo je premijeru Vlade ZDK Miralemu Galijaševiću, zahtjev za povlačenjem prošlogodišnje odluke o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju taksi službe i hitno rješavanje problema nelegalnog taksi prijevoza na području Zenice.

U udruženju, koje broji 165 taksista, za navedenu odluku smatraju da se radi o protivzakonitoj i protivustavnoj odluci, jer je donesena bez javne rasprave ili konsultacija s prijevoznicima.

Istovremeno iz Udruženja ‘Zenica taksi’ traže od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, da poništi važeći “Pravilnik o načinu korištenja, redu i radu, rasporedu taksi vozila na taksi stajalištima i kriterijima za raspored taksi vozila na području Grada”, koji je nakon odluke o izmjeni Zakona donijela resorna gradska služba. Oni ističu da “primjena novih propisa dodatno ugrozila položaj legalnih taksista i omogućila svojevrsnu privatizaciju taksi prijevoza u gradu”.

Rad članova ovog udruženja dodatno ugrožava i nevjerovatno raširen nelegalni ‘taksi prijevoz’, koji decenijama ugrožava regularno poslovanje zeničkih taksista, i za koje još uvijek nije pronađen način da se spriječi. Da je nelegalni prijevoz uzurpirao prava zeničkih taksista govori i činjenica da je protest i zahtjeve zeničkih taksista podržao Samostalni sindikat zaposlenika gradskog javnog preduzeće ‘Zenicatrans-Prevoz putnika’, koji ističu da “nelegalni taksi prijevoz naše preduzeće godišnje košta oko četiri miliona KM”.

Članovi Udruženja ‘Zenica taksi’ insistiraju da se počnu rješavati problemi gradskog prijevoza, i napominju da će imaju podršku kolega iz svih drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona, te da će u slučaju da trenutno stanje se ne popravi organizovati proteste i blokirati  saobraćajnice.