20 miliona eura za BiH – od IPA II u 2016-17?

Pise: I.M.

Sa 42 miliona eura do svega 20 miliona za manje od 12 mjeseci?

Početkom kalendarske godine 2015. prema podacima kojim raspolaže Direkcija za evropske integracije (DEI) Bosne i Hercegovine godišnja projekcija sredstava za 2016. godinu iz IPA fondova bila je cca. 42 miliona eura. Krajem godine taj iznos se znatno smanjivao, da bi na kraju imali 20 miliona eura kao projekciju IPA II dostupnih sredstava za 2016. godinu.

dei_bih

U periodu 2016-17 iz IPA sredstava, BiH može očekivati cca. 20 miliona eura, zaključeno je na radionici koju je organizovala Direkcija za europske integracije BiH u Sarajevu. Tema radionici bila je priprema sektorskog planskog dokumenta 2016-17 za IPA II u oblasti Konkurentnost i inovacije: lokalne strategije kroz proces konsultacija sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava.

Sa ove interaktivne radionice, se svakako ističe jedinstvena prilika aplikacije na sredstva IPA II te njihovo dalje usmjerenje direktno prema jedinicama lokalne samouprave, kroz grantove. Sredstva se moraju odvesti prema unapređenju privrede kroz regulative, uređenje poslovnog okruženja, poticaju start-up preduzeća, kao i značajnom BiH privrednom potencijalu – turističkom sektoru.

Konkurentnost i inovativnost bit će usmjerena prema zapošljavanju, obrazovanju i obuci radne snage i socijalnoj politici u funkciji razvoja malih i srednjih preduzeća. Svakako bit će zanimljivo pratiti dalji tok i projekcije IPA sredstava, kao i vidjeti koliko od planiranih sredstava, i onih stavljenih na raspolaganje će biti utrošeno i u koje svrhe.

IPA II instrument je regulisan sljedećim uredbama:

–       Uredba o uspostavi IPA II usvojena je.11. marta 2014. god. (punog naziva: Uredba (EU) br. 231/2014 Evropskog parlamenta i Vijeća od 11. marta 2014. o uspostavi Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), Službeni list Evropke unije L 77, 15.3.2014., str. 11–26