Turci oživjeli kompaniju ‘Beko’ u Beogradu

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da bi fabrika do kraja godine trebalo da zaposli 600 ljudi. On je juče obišao fabriku “Junajted tekstil” u Lazarevcu koja je dio kompanije Birlešik tekstil rekavši da mu je veliko zadovoljstvo što je posjetio bivšu fabriku Beko, koja će ponovo oživjeti i zaposliti radnike.

“Ova fabrika ne radi od 2003. godine i zahvaljujući kupovini koju je uradila kompanija Birlešik junajted tekstil iz Turske, ona će za mjesec, mjesec i po dana ponovo početi da zapošljava radnike”, rekao je Vesić. Navodeći da će se u farbrici proizvoditi tekstil on je dodao da će u prvoj smjeni fabrika zaposliti 300 žena.

“Već poslije mjesec, mjesec i po, dva najkasnije, od otvaranja, biće zaposleno još 300 žena u drugoj smjeni”, rekao je Vesić.

Kako kaže, tako će u fabrici biti otvoreno novih 600 radnih mjesta.

Gradski menadžer je rekao i da će se kada se završi rekonstrukcija postojeće fabrike koja ima 3.800 kvadrata iza nje početi sa gradnjom novog objekta od 4.500 kvadrata gdje se očekuje zapošljavanje još 600 radnika.

“Ukupan broj zaposlenih u ovoj fabrici biće 1.200 ljudi, što je veliko ne samo za Lazarevac, već i za Beograd.” 

Vesić je rekao da očekuje da to neće biti jedina investicija u Lazarevcu podsjećajući da se u toj opštini radi i ritejl-park koji će takođe zaposliti oko 300 ljudi.

“Možemo da vidimo da polako investicije dolaze i u prigradske beogradske opštine”, rekao je Vesić.

On je dodao da je Lazarevac specifičan, jer ima visoku prosječnu platu zbog Kolubare, ali malo radnih mjesta za žene.

“Zato je veoma važno da imamo ovakve pogone, jer će u novoj fabrici većinom biti zaposlene žene zbog prirode posla”rekao je Vesić dodajući da Lazaravcu nedostaju takva radna mjesta gdje bi žene mogle da se zaposle.

On je istakao da je Grad Beograd godinu dana unazad uradio dosta da dovede investitore u prigradske opštine dodajući da je cilj da narednih godinu do dvije sve prigradske opštine imaju jednu proizvodnu investiciju.

On je istakao i da Birlešik tekstil nisu jedini turski investitori u Srbiji, prema njegovim riječima, posljednnih šest mjeseci do godinu dana vlada veliko interesovanje turskih investitora.

“Očigledno da pored politički dobrih odnosa dvije zemlje počinju da postaju dobri i ekonomski odnosi što je važno”, rekao je Vesić dodajući da se bilježi i porast turskih turista.

Doskorašnji državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević rekao je da očekuje da za nepunih 30, 45 dana fabrika primi prve radnike poslije punih 14 godina.

“Ovo je veliki dan za Lazarevac”, rekao je Stević dodajući da je ministarstvo državne uprave učestvovalo u pregovorima sa kompanijom.

Prema njegovim riječima, uz podršku vlasti i tada premijera Aleksandra Vučića uspjeli su da ubijede investitore da dođu i kupe fabriku iz stečaja.

On je naveo i da Grad Beograd, opština Lazarevac, ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i ministarstvo privrede rade na rješavanju velikih investicija na teritoriji opštine Lazarevac. Fabriku su obišli predsjednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i rukovodstvo kompanije Birlešik tesktil.