Češka kompanija dolazi u Sarajevo sa tradicionalnim proizvodom

Jeste li nekada čuli za trdelnik – riječ je o poslastici u obliku dimnjaka, izvorno je Češkog porijekla a prodaje se uglavnom na ulicama Češke i Slovačke. Uskoro bi i Sarajlije mogle uživati u ovoj poslastici.

“Lucky Service” Radek Luka, vlasnik Češke kompanije najavio je početkom augusta otvorit prvu češku slastičarnu u kojoj će proizvoditi i prodavati tradicionalne kolače – trdelnik. Riječ je o poslastici u obliku dimnjaka, koja se namota na valjak i tako se peče, nakon toga se uvalja u šećer, cimet i mljevene orahe. Također može se namazati kremom poput Nutelle ili džema.

 

Za magazin Praško jutro, vlasnike je otkrio da planira širenje na zemlje Zapadnog Balkana, kao i na Singapur i Kinu, prenosi radiosarajevo.ba.  Lokacija u Sarajevu bila bi centralna tačka, preko koje bi se kupovale franšize za druge lokacije u regiji, ali i tačka za upoznavanje sa potrošačkim navikama.

Hoće li Sarajlije uživati u ovoj neobičnoj poslastici, i hoće li miris trdelnike budite maštu prolaznika – ostaje da se vidi. Ono što je jasno da drugi vide Sarajevo i BiH kao tržište za plasiranje proizvoda i usluga, od tradicionalnih do modernih stilova, dok domaće stanovištvo još uvijek sa nepovjerenjem ulazi u bilo kakve poslovne poduhvate, pa makar počev od prodavanja tradicionalnih kolača.